Yapı yüzü renklendirilmesi ve aydınlatma ilişkisi - Yavuz, Mine (My University, 2009)
Aydınlatma tasarımında, çevreyi görsel yolla anlaşılabilir duruma getirme ve iyi bir görüntü elde etmenin yanı sıra görüntünün belli estetik ve mimari kurallara uygun olarak oluşturulması da hedeflenmelidir. Bu hedefe ulaşmak için aydınlığın niceliği ve niteliği gibi aydınlatma tekniğinin temel konularının gerekliliklerine uyulmalıdır. Burada birbirinden bağımsız düşünülemeyecek iki ayrı konu vardır. Bunlardan birincisi, aydınlatmada kullanılan ışığın özellikleri, ikincisi ise aydınlatılan yüzeylerin özellikleridir.Yüzeyler, ancak gün ışığı gibi türsüz ışık altında gerçek renklerinde görünürler. Türlü ışıklar altında ise değişik renkte görünürler. Bugün için lambaların bazıları günışığı rengine benzer özellik gösterseler de renkli ışık yayımlamaktadırlar. Bu durum, aydınlatma tasarımı yapılan ortamlarda aydınlatan ışığın renginin, aydınlatılan yüzeylerin renklerine, görsel algılama konusunun özelliklerine göre seçilmesini zorunlu kılar. Işığın renginin konuya uygun seçilmediği durumlarda yüzeylerin renksel özellikleri bakımından, istenmeyen, abartılı, gerçek dışı ve yanlış görüntüler ortaya çıkabilir. Bu nedenle ışık kaynaklarının ve aydınlattıkları yüzeylerin renksel özellikleri, etkili ve anlamlı bir görünüm oluşturmak için önemli faktörlerdir. Yüzeyi aydınlatan ışığın günışığı ya da yapay aydınlatma olması durumunda yüzeylerde nasıl bir etkinin oluşacağı ve bunların hangi öğelere bağlı olduğunun bilinmesi, bu konuda ki uygulamaların daha doğru yapılmasını sağlar.Günışığının ve yapma ışığın görünür kıldığı yapı yüzeyleri, biçimsel, renksel ve dokusal özellikleri bakımından farklılıklar gösterir, dolayısıyla farklı aydınlatma tasarımları gerektirir. Bu bağlamda, yapı yüzlerinin aydınlatmasında ışık ve renk düzenleri birlikte düşünülmeli ve bu düzenlerin başarılı olabilmesi için ışık kaynaklarının renksel özellikleri, yüzeylerin öz renkleri vb. renk etkileşim değişkenlerinin tümü dikkate alınmalıdır.Bu çalışmada, yapı yüzü renklendirilmesinde kullanılan kimi boyaların ve boyalarla yapı yüzünde oluşturulabilecek renk düzenlerinin, değişik renkli ışıklar altındaki görünen renklerinin belirlenmesi ve yapı yüzü renklendirilmesi ile aydınlatma ilişkisinin ortaya konması hedeflenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Öz renk; Munsell renk dizgesi; Yapı yüzü renklendirilmesi