Davutpaşa Kışlası ve İstanbul kışlaları içindeki yeri - Çetiner, Zuhal (My University, 1996)
Osmanlı Askeri Mimarisinde, kışla yapılan önemli bir yer tutmuştur. Bunlardan stratejik olarak en önemlisi Davutpaşa Kışlası'dır, çünkü Rumeli'ye sefere çıkılacağı zaman ordunun ilk toplanma yeri her zaman bu kışla olmuştur. Çalışmamızın giriş bölümünde konunun amacı, kapsamı ve yöntemini içeren açıklamalar yapılarak konuya kısa bir giriş yapılmıştır. Birinci bölümde, Osmanlı Ordusu'nun kuruluşundan, düzenli-disiplinli bir ordu haline gelişine kadar olan aşamalardaki çadırlı ordugâh ve kışla mimarisine geçiş anlatılmıştır. ikinci bölümde, Osmanlı Devleti döneminde İstanbul'da inşa edilen kışlalar, günümüze ulaşamayan ve günümüze ulaşan kışla yapılan olarak iki ana başlıkları altında ele alınarak bu yapılar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, Davutpaşa Kışlası yapılarının tarihsel ve fiziksel verileri ile kışlanın kullanım evreleri incelenmiştir. Söz konusu yapılara ilişkin mevcut durum rölöveleri, eski fotoğraflar ve Sedat Hakkı ELDEN'in çalışmaları da dikkate alınarak restitüsyon projeleri hazırlanmış ve bozulma nedenleri incelenerek koruma önerileri oluşturulmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, rölöve ve restitüsyon çalışmalarına dayanarak yapılar tek tek ele alınmış ve restorasyon önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Genel değerlendirme ve sonucun yer aldığı beşinci bölümde Davutpaşa kışlası yapılan, koruma ilkeleri açısından değerlendirilmiş ve İstanbul kışlaları tipolojik karşılaştırılması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Kışla mimarisinin; İstanbul’da inşa edilmiş Osmanlı kışlaları; Davutpaşa kışlası; Restorasyon