İnsan kaynakları uygulamalarının örgütsel adalet algısına etkisine yönelik inşaat sektöründe bir araştırma - Yürük, Dilek (My University, 2020)
Günümüzde artan rekabet koşullarında örgütler, ayakta kalabilmek için giderek daha nitelikli insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Örgütlerde çalışanlara nasıl davranıldığı problemi, onların başta adalet algıları olmak üzere bağlılık, güven, isteklendirme, performans gibi birçok çalışanın tutum ve davranışını etkilemektedir. Örgütlerde herhangi bir insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamasından kaynaklı adaletsizlik algılamaları sonucunda çalışanlar, kurumlarında çalışma isteklerinde ve başarılarında azalmalarla birlikte; kurumlarına olan güven ve bağlılıklarını yitirebilmektedir. Çalışanlar, algıladıkları adaletsizlik durumunun şiddetine göre kurumlarına ve organizasyon şemasında yer alan tüm çalışanlara karşı olumsuz bir tutum geliştirebilmektedirler. Bu nedenle örgütlerde insan kaynakları uygulamalarının verimli ve etkin bir şekilde işlemesi ve aynı zamanda tüm İKY uygulamalarının, çalışanların örgütsel adalet algılarını destekler nitelikte tasarlanması ve yürütülmesi gerekmektedir. Bu çalışmada insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel adalet algısına etkisi ve aralarında bir ilişki olup olmadığı ortaya konulmuştur. Bu bağlamda çalışmanın birinci aşamasında öncelikle örgütsel adalet algısı kavramına, bu kavramın gelişim sürecine ve bu kavramın boyutlarına değinilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında İKY'nin tarihsel gelişiminden, ilkelerinden ve fonksiyonlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel adalet algısı arasındaki ilişkiyi ve İKY'nin örgütsel adalet üzerinde etkisi olup olmadığını saptamak üzere Kocaeli'de inşaat sektöründe çalışan 190 kişi ile gerçekleştirilen yüz yüze anket çalışmasına ilişkin analizlere yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Örgütsel adalet algısı; Dağıtımsal adalet; Prosedürel adalet; Etkileşimsel adalet; İnsan kaynakları uygulamaları