Harmonikli devrelerde güç kompanzasyonunun optimal olarak gerçekleştirilmesi - İlze, Yeliz (My University, 2004)
Nonlineer elemanlar tarafından üretilen harmonikler, güç sistem elemanlarında ek kayıplara ve aşın ısınmalara neden olup bazı durumlarda bu elemanların zarar görmelerine veya devre dışı kalmalarına da yol açabilmektedir. Harmoniklerin güç faktörü üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Harmoniklerin bulunmadığı sistemlerde devreye kondansatör elemanlarının bağlanması ile güç faktörünün düzeltilmesi kolaylıkla sağlanmasına karşın harmonikli sistemlerde devreye eklenecek kondansatörlerin kapasitelerinin arttırılması ile güç faktörü belli bir yere kadar artarken daha sonra azalma gösterir. Bu çalışmada harmonikli devrelerde güç kompanzasyonunu optimal olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Harmonikli devrelerde güç faktörünün iyileştirilmesine yönelik çeşitli teorik yaklaşımlardan bahsedilmiş ve bugün kompanzasyonlu harmonik filtrelerinin pratik hayatta tek alternatif olarak yer aldığı ortaya konulmuştur. Bu nedenle bir firmadan alınan kompanzasyonlu harmonik filtrelerin kullanıldığı bir devrenin Matlab programında bir uygulaması verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Nonsinüsoidal büyüklerin incelenmesi; nonlineer elemanlar ve nonsinüsoidal büyüklerin elektrik devrelerindeki tanımlar; harmoniklerin kaynakları ve etkileri; harmoniklerin teorik olarak hesaplanması; harmonikli devrelerde güç faktörünün düzeltilmesi