Kemikten mühendislik malzemesi üretiminin araştırılması - Yalçın, Enver Bülent (My University, 1995)
Kemik bir biyo-seramik malzeme olarak seramik grubu içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kemik hidroksi apatit ve kalsiyum karbonat içerir. Eğer hidroksi apatit ve kalsiyum karbonatın özelliklerini iyice gözden geçirirsek, geleneksel hammaddelerin dışında yeni bir seramik hammaddesi elde edebileceğimizi anlarız. Bir mühendislik malzemesi olarak kullanılabilecek olan kemik porselenin ana hammaddesi kemiklerden elde edilen kalsine kemik külüdür. Endüstriyel üretimde kemikler katı atıklardan elde edilir. Kemik yapısında bulunan hidroksi apatit, kalsiyum oksit, fosfor pentoksit, potasyum oksit, eğer bazı işlemlerden geçirilirse kemik porselen hammaddesi olarak kullanılabilir. Kemikleri 'Kemik Porselen'de kullanabilmemiz için gerekli yapıyı, sıcaklık, kimyasal maddeler ve fiziksel şartlar yönünden belirledik. Bu işlemlerden sonra deneysel yollarla kurutma ve öğütme şartlarını da belirledik. Sonuç olarak, kemik külü, kaolen ve kil karışımı ile 'Kemik Porselen' üretim koşullarını bulduk. Sıcaklık, kurutma ve öğütme şartlarını ise deneysel yollarla bulduk. Çevre kirliliğine etkisi en az ve şeffaf bir malzeme üretimi için gerekli optimum koşullan belirledik. Ayrıca 'Kemik Porselen' üretimi süresince elde ettiğimiz artıkların, 'Jelatin' ve 'Tutkal' hammaddesi olarak, kemik yağının da sabun üretiminde kullanılabileceğini belirledik. Bir katı atık olan kemiğin tamamı değerlendirilmiş ve yararlı bir mühendislik malzemesi olan 'Kemik Porselen'e dönüştürülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Kemik porselen; Ham kemik; Diş porselenleri; Hayvansal bağlayıcılar; Jelatin