Soğu depolama sistemlerinin incelenmesi ve öneriler - Doğru, Şule (My University, 2000)
Soğu depolama sistemleri hakkında genel bilgiden, tasarım için gerekli bilgilere kadar geniş bir yelpaze içinde konu incelenmektedir. Soğu enerjisini depolamanın temel prensipleri açıklanmış, enerji depolu ve deposuz sistemlerin farklılıkları anlatılmış, işletme yöntemine göre enerji depolama sistemleri (Tam depolama, kısmi depolama) tanıtılmıştır. Bu sistemleri oluşturan bileşenler ile depolama sistemi tipinin seçilme kriterleri tartışılmıştır. Ardından enerji depolama yöntemine göre (soğuk su ile depolama, dökümlü buz ile depolama, boru sarmalı içinde veya dışında depolama, kapalı hacimler içerisinde buz ile depolama ve ötektik tuzların kullanımı yoluyla depolama) sistemler tek tek ele alınmış, her birisi için, genel tanımlamalar ile gerekli bilgiler verilmiş ve depolama tankları hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Tasarım öncesi programlama safhası hakkında bilgi verilmiş, sistemin başarılı olabilme kriterleri sıralanmış ve tasarım safhası kapsamında sırasıyla, yapının soğutma yük profillerinin elde edilmesi, enerji depolama ve işletme yöntemine göre depo sisteminin seçilmesi, soğutma ve depolama sistemi bileşenlerinin saptanması ve boyutlandırılması konuları ele alınmıştır. Konuyla ilgili dünyada yer alan önemli ve başarılı uygulamalar sıralanmış, bu uygulamaların kendilerini ne kadar zamanda amorti ettikleri gösterilmiş ve alternatif sistemlerle ilk yatırım ve işletme maliyetleri bakımından karşılaştırılmaları yapılmıştır. Sağlanan azami kullanım tasarrufları uygulayıcı beyanına dayanılarak verilmiştir. Son kısımda, özel bir üniversite kampusu içinde yer alan, Yabancı Diller Bölümü olarak kullanılan bir yapının soğu deposu entegre edilmiş iklimlendirme sistemi projesi tanıtılmıştır. Aynı yapının konvansiyonel bir sistemle yapılan iklimlendirme projesi de verilmiş ve depolu- deposuz durumlar, ilk yatırım ve işletme maliyetleri bazında kıyaslanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Soğu enerjisini depolamanın temelleri; Soğu depolama sistemlerinin tasarım kriterleri ve yöntemi