Çok amaçlı salonlarda oluşan akustik sorunların incelenmesi ve değerlendirilmesi - Kulualp, Ufuk (My University, 1994)
Bu araştırma tezinin konusu, hacim akustiğinin belli bir amaca göre düzenlendiği salonların, çok amaçlı olarak kullanılması durumunda, dinleyicilerin bu farklı etkinliklerden yararlanmala rında ortaya çıkan sorunların ne olduğunun belirlenmesi ve salon biçim ve büyüdüklerinin bu sorunları ne şekilde etkilediğinin saptanmasıdır. Bu saptamalar yapılırken, klasik hacim akustiği ve müzikal akustik ölçütlerden yararlanılmıştır. Örnek olarak seçilen farklı biçim ve büyüklüklere sahip salonların hacim akustiğinin, işlevler den birine göre düzenlendiği durumda, diğer işlevlerin bundan nasıl etkilendiği, hem klasik ha cim akustiği ölçütleri hem de müzikal akustik ölçütler açısından incelenmiştir. Öte yandan, bu işlevlerin salon biçim ve büyüklükleri açısından da bir değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan bu incelemelerin sonucunda, hacim akustiğinin belli bir amaca göre düzenlendiği sa lonların, çok amaçlı olarak kullanılması durumunda, salonda gerçekleştirilen işlevlerin hiçbi rinden, düzgün şekilde yararlanamadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Buna karşın birbirine göre da ha iyi olan durumların da olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, salon biçim ve büyüldüklerinin de, ya pılan etkinlikleri önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Hacimler; Hacim akustiği ölçütleri; Müzikal akustik ölçütler; Akustik