Enerji iletim sistemlerinde yük tahmininin gerçekleştirilmesinde yeni bir yaklaşım - Kılıç, Osman (My University, 1996)
Teknolojik gelişmeler ve nüfusun hızlı artışı elektrik enerjisinin ekonomik bir biçimde tüketimini ve dağıtımını gerektirmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda enerji sistemlerinde uygulama alanı bulan yapay sinir ağlarının (YSA) kısa dönemli yük tahmininde kullanımı incelenmiştir. Yapay sinir ağları, insan beyninin çalışma sisteminin yapay olarak benzetimi çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Çok farklı yapıda ve formlarda bulunabilen verilerin hızlı bir şekilde tanımlama ve kullanışlı bir yaklaşımdır. Yapılan uygulamada TEAŞ-KBA Yük Tevzii Merkezi sorumluluk bölgesi içinde bulunan bir dağıtım istasyonuna ait elektriksel veriler alınarak yük tüketiminin değişimi YSA ile backpropagation algoritması kullanılarak öğretilmiştir. Dizayn edilen YSA ile yapılan simülasyonlar sonucu, elde edilen değerler bize yük tahminine ilişkin interpolasyon ve eksterpolasyon analizlerinin yapılmasını sağlamıştır. İnterpolasyon analizi, bilinen değerler arasındaki non-lineer ilişkileri tahmin etme yeteneğini göstermiştir. Eksterpolasyon analizi ise geçmişteki non-lineer değerleri kullanarak geleceğe ait verilerin tahmin edilmesine olanak tanımıştır. Yapılan hesaplamada parametre olarak rüzgar hızı, nem, yağış miktarı, ortam sıcaklığı, trafo sıcaklığı dikkate alınmış, ayrıca mevsim dönüşleri de göz önünde bulundurulmuştur. Tahmin yeteneğini artırmak için belirli oranlarda gürültü eklenmesi yapılmıştır, eğitim sürecinin artırılması halinde tahmin yeteneğinin iyileşmediği gözlenen sonuçlar arasındadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: İnterpolasyon analizi; Yapay sinir ağları; Eksterpolasyon analizi