Toprak kaynaklı ısı pompaları dizaynı ve LPG'li ısıtma sistemleri ile tekno-ekonomik karşılaştırılması - Selvi, Ufuk (My University, 2002)
Isı pompaları, ısı kaynaklarına ve termodinamik çevrimlere göre sınıflandırılmış ve İstanbul'da bir ev için toprak kaynaklı ısı pompası dizayn edilerek bütün basamaklar kısaca tanımlanmıştır. Bu ısı pompası uygulamasının, LPG'li konvansiyonel ısıtma sistemleriyle karşılaştırılmasından sonra sonuçlar ekonomik ve çevresel olarak incelenmiştir. Toprak kaynaklı ısı pompalarının kurulum maliyetleri yüksek olmasına rağmen, uzun vadede, enerji kaynaklan ve düşük bakım maliyetleri nedeniyle %14 daha ucuzdur. Konvansiyonel ısıtma sistemleri, atmosferde CO2, CH4 gibi sera gazlarına neden olmaktadır ve yüksek CO2 seviyeleri, iklim değişikliğiyle sonuçlanan ortalama sıcaklıkta önemli artışlara yol açmaktadır. Kyoto Protokolü, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için daha az sera gazı talebinde bulunmaktadır. Bu, fosil kaynaklı yakıtlarımızı daha dikkatli ve daha verimli kullanmak zorunda olduğumuz anlamına gelmektedir. Evsel ve endüstriyel ısı pompalarının kullanımı sonucu global CO2 emisyonunun %6'sı azaltılabilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Çevre kirliliği ve enerji kaynakları ilişkisi; Termodinamik çevrimler; Konvansiyonel ısıtma; Isı pompası; Toprak kaynaklı; Sera gazları; Fosil yakıtlar