Tekstil endüstrisi atıksularından ozonlama ile KOİ ve renk giderimi - Batıbay, Aytaç (My University, 2008)
Ülkemizde tekstil endüstrisi sanayi pazarında önemli bir paya sahiptir. Bu sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek oranda su aynı zamanda büyük oranlarda atıksu oluşmasına da neden olmaktadır. Yüksek oranda su kullanımına bağlı olarak atıksu oluşturması, bu tesisleri çevresel duyarlılık açısından büyük bir ilgi odağı haline getirmektedir.Bu çalışmada, İstanbul'da bulunan bir tekstil endüstrisinde kimyasal arıtma ve ozon oksidasyonu yöntemleri kullanılarak KOİ ve renk giderim verimleri incelenmiştir.Bu çalışmada ozon oksidasyonunun mevcut kimyasal arıtma sistemi dahilinde nasıl uygulanabileceği araştırılmıştır. Bununla birlikte, atıksulara kimyasal arıtma uygulamadan sadece ozonlama yapılması durumundaki etkileri de incelenmiştir.Buna göre 32 mg/lt ozon konsantrasyonunda endüstriyel atıksuyun ozonlanması ile arıtma zamanı 10 dakikaya düşürülmüş, maliyet %54,9 oranında azaltılmıştır. Çıkış suyu kalitesi olarak tesisteki mevcut arıtmada KOİ ve renk giderimleri sırası ile %56 ve %87,5 iken. Ozonlama ile bu değerler %59,6 ve %91,4'e çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: 1TEKSTİLDE SU KULLANIMI; 2BİYOLOJİK ARITMA YÖNTEMLERİ