İznik Gölü için uzun süreli fosfor denge modelinin uygulanması - Eken, Esra (My University, 1998)
Bu tez çalışmasında göl su kalitesini belirleyen önemli nütrientlerden biri olan fosfor için geliştirilmiş kütle denge modelleri incelenerek, İznik Gölü için uygun olan fosfor kütle denge modeli Excel programına dönüştürülmüştür. Fosfor denge modelinin İznik Gölü'ne uygulanmasında, eski verilerden ve ortalama yıllık değerlerden faydalanılmıştır. Bu veriler D.S.İ. 1. Bölge Müdürlüğü'nün İznik Gölü Hidroloji Planlama Ek Raporu'ndan elde edilmiştir. İznik Gölü'ne üm kaynaklardan giren yıllık fosfor yüklemelerinin farklı değerleri dikkate alınarak kütle denge modeli uygulanmış ve fosforun göl su kütlesindeki denge konsantrasyonu ve bu konsantrasyona ulaşması için gereken süre hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Göl kirlenmesi, nutrient, fosfor denge konsantrasyonu, fosfor denge modeli, model geliştirme. IX
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: İznik gölü; göllerin kirlenmesi