Avrupa Birliği'ne üye olmayan Akdeniz ülkelerinin sermaye hareketleri - Bilgili, Özgür (My University, 2003)
Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı ekonomilerinde oluşan tasarruf fazlasının küresel gezisi ve bunun yeni sanayileşmekte olan piyasalara etkisi analiz edilmektedir. Araştırma temel olarak yeni sanayileşmekte olan ülkeler arasında yer alan Avrupa birliğine üye olmayan Akdeniz ülkelerinde (MNEC) sermaye hareketlerine getirilen kısıtlamalara ve piyasa yapılarına odaklanmıştır. Bölge ülkelerinde gerçekleşen doğrudan sermaye yatırımları, menkul kıymet borsaları ve Avrupa-Akdeniz mali işbirliği süreci incelenmiştir. MNEC'ler sahip oldukları yüksek büyüme potansiyellerini sermaye hareketlerine daha fazla serbesti tanıyarak ve piyasa ekonomisi kurallarını uygulayarak açığa çıkartabilirler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
Keywords: Avrupa birliğinde sermaye hareketleri; Avrupa birliğine üye olmayan Akdeniz ülkeleri açısından sermaye hareketleri