Dişli çarkların bilgisayar destekli analizi - Yıldız, Sevgihan (My University, 2005)
Bu çalışmada, hareket ve güç iletiminde kullanılan, dişli çarklar tanıtılmış, dişli çarkların sınıflandırılması yapılarak dişli türleri hakkında bilgi verilmiştir. Temel dişli geometrisi tanıtılarak genel kavramlar ve bu kavramlarla ilgili bağıntılar ve oranlar verilmiştir. Çalışmanın içerisinde, dişli çarklarda meydana gelen gerilmeler ve bu gerilmelerin hesaplanmasında, analitik hesaplama yönteminde kullanılan bağıntılar verilmiştir. Analitik yöntemle dişli çarkların analizi bir örnek üzerinde incelenmiştir. Sonlu elemanlar yöntemi açıklanmıştır. Ardından Solidworks, Geartrax, MSC Partran ve MSC visual Nastran programları tanıtılmış, bu programlar kullanılarak, analitik yöntemle çözdüğümüz dişli çarkın verileriyle analiz yapılmıştır. Özellikle hızlı ve güvenilebilir biçimde gerçekleştirilmesi gereken mukavemet analizlerinde, malzemenin tahribatını gerçekleştirecek deneylerin bilgisayarda tahribatsız olarak gerçekleştirilmesinde, çok sayıda tekrar gerektiren hesaplarda bu metodun sağladığı faydalar tartışılmazdır. Ayrıca analiz sonuçları kullanılarak dişlilerin üzerinde oluşan gerilmeler hesaplanmış, ve bu hesapların sonuçları karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Dişli tanımı ve sınıflandırılması; Temel dişli geometrisi; Dişli çarklarda gerilme analizi uygulamaları