Yapı üretiminde Alman DIN 276 normu'nun yurdumuzdaki uygulamalarda kullanılabilirliği üzerine bir araştırma - Tuniş, Salih Tamer (My University, 1999)
Günümüzde toplum şimdiye kadar olana kıyasla daha hızlı gelişmektedir. Buna paralel olarak projeler de fiziksel büyüklük, maliyet ve talep açısından giderek daha kapsamlı ve karmaşık hale gelmiştir. İnşaat sektöründeki tekniklerin hızla gelişmesi ve yeni tekniklerin ortaya çıkması da bu karmaşayı arttırmaktadır. Bu durumda zaman, maliyet, malzeme ve organizasyon gibi öğelerin daha rasyonel planlanması gerekliliği proje yönetimi kavramını ve onun bir bileşeni olan maliyet planlamasını vazgeçilmez kılmaktadır. Bu araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü konu ile ilgili ön bilgileri, tezin amacı ve yöntemini içermektedir. Birinci bölümde proje yönetimi kavramı, planlama ve kontrolün gerekliliği ve iş bölünlenme yapısı incelenmektedir. İkinci bölümde maliyet yönetimi başlığı altında maliyet. hesaplama yöntemleri ve türleri araştırılmaktadır. Üçüncü bölümde tasarım-maliyet ilişkisi ele alınmakta ve karşılıklı etkileşimleri irdelenmektedir. Dördüncü bölüm maliyet hesaplamasında kullanılan birim maliyetler, grup maliyetler ve inşaat maliyetlerinin hesaplanması sırasında kullanılan dokümanları ele almaktadır. Beşinci bölüm Alman DIN 276 Normu'nun sunumunu içermektedir. Sonuç bölümünde araştırma ile ilgili bulgular yer almaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Proje yöntemi; Maliyet planlaması; Maliyet hesaplanması; Tasarım-maliyet ilişkisi