Frekans seçici pasif mikro dalga devreleri için bir bileşik teori ve yeni tip devrelerin gerçekleştirilmesi - Ramiz, Refet (My University, 1996)
Bu çalışmada Frekans-Seçici Pasif Mikrodalga Devrelerinin tasannu ile ilgili hemen hemen bütün yöntemler n.Bernstein polinomu yaklaşıklığı,Bn(x) ile,birleşik bir çatı altında toplanmıştır. Yine bu çalışmada iki çaşit frekens-seçici pasif devre gözönüne alınmıştır , (i) Çeyrek-Dalga Transformatör Devreleri, (ii) İki-Kapılı L,C Filtreleri. Çeyrek-dalga transformatör devreleri,rezistif Rl yükünü,Zo rezistif karakteristik empedansına sahip transmisyon hattına uyduran ara uydurma devresi olarak gözönüne alınmaktadır. N-bölmeli,simetrik çeyrek-dalga transformatör devresi için giriş yansıtma katsayısı şu formda verilebilir , r(e) = 2.e-jNe.[p0.cosNe + p,.cos(N-2)e+...+pn.cos(N-2.n)9+ ] uygun şekilde seçerek çeşitli geçirme bandı karakteristikleri elde edilebilir, burada Pn = (Zn+ı ~ zn) I (Zn+ı + zn) &x ve ^n »^n+ı birbirinin peşisıra iki bölmenin karakteristik empedansını teşkil etmektedir. Literatürde çokça kullanılan çeyrek-dalga transformatörler (i) Binomial Transformatör (ii) Chebyshev Transformatör dür. Bu çalışmada r(0).Bernstein polinomlan,Bn(f,9) kullanılarak r(0) = e~j'n'8. Bn (f , 0) formunda gerçeMeştirilmiştir.Burada f örnekleme vektörü,taleb edilen değerlere göre,x-domenindeki uniform örnekleme setinden 0 = gj"'(x) dönüşümü ile 6-domeninde elde edilen nonuniform örnekleme setini içermektedir. Benzeri bir yöntem her iki ucu veya bir ucu rezistif sonlandınlmış merdiven tipi L,C filtreleri için de geliştirilmiştir.Bu amaçla,temel teşkil edilen Alçak Geçiren Filtre tasarımı esas alınmıştır. Tasarım sırasında fiziksel olarak gerçekleştirilebilen,kayıpsız filtre devreleri için aşağıda belirtilen A(w) genlik fonksiyonu gözönüne alınmıştır , A(m)=, Vl+f(eo2) burada ftw2), w2 nin pozitif reel bir fonksiyonudur. Bugüne kadar A(w) fonksiyonu, Chebyshev- l,2,Butterworth,Legendre,Hermite,Ultraspherical Jacobi,.... polinom yaklaşıklıkları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada bütün bu filtreler, f-örnekleme vektörü kullanılarak,n.Bernstein yaklaşıldığı ile bMeştirilmiş ve sonuç performanslan Filtre Tasarım Diyagramı olarak adlandınlan,geçirme bandı düzgünlüğü ve kesim frekansı eğimleri üzerine kullanıcıya bilgi veren.diyagram üzerinde belirtilmiştir. Son bölümde de istenen özellikleri sağlayabilen Yeni Tip Filtrelerin Tasarım Yöntemi ile bununla ilgili örnek tasarımlar sunulmuş, performansları Filtre Tasarım Diyagramı üzerinde gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Pasif mikrodalga devreleri; küçük yansımalar teorisi; transformatör ve filitre tasarımı