Müze yapılarında yenilenen sergileme anlayışı / interaktif yöntemler - Uzun, Özlem (My University, 2003)
OZET Müzelerin kültür nesnelerinin korunduğu ve vitrinlerde sergilendiği yerlerin ötesinde, izleyiciyi meraklandıracak, daha fazla görme, öğrenme isteğini heveslendirecek, nesnenin kendisi kadar yazılı bilgi panolarını ilginç kılan tasarım ve interaktif yöntemlerle meşgul edecek sergi tasarımlarına gereksinim duyması son 20 yıl içinde artmıştır. Buna bağlı olarak çağdaş müzecilik çalışmaları son yıllarda hızlı bir değişim yaşamaktadır. Müzelerde yeni teknikler kullanılmaya başlanmış, insan-sergilenen iletişimine verilen önem artmıştır. Ziyaretçilerin istekleri yemden gözden geçirilmiş ve buna göre yeni sergi tasarımlarına gidilmiştir. Ziyaretçinin öğrenmesinde etkili olan interaktif sergiler daha sık kullanılmaya başlanılmıştır. Gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde, müzeler sadece objelerin izlendiği mekanlar olmaktan çıkmış, farklı işlevleri de üstlenmiştir. Kullanılan tekniklerin gelişimi müzelere daha fazla ziyaretçinin gelmesini sağlamıştır. Tezde sergi tiplerine, yeni gösterim tekniklerine, sergi tasarımında etkili olan faktörlere, müze-ziyaretçi ilişkilerine ve bunların değişimine yer verilmiştir. Bunlardan sonra, tezde bazı yeni müze örneklerine değinilmiş, aralarında bir kıyaslama yapılarak sonuca gidilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: İnteraktif sergi; Çağdaş müzecilik; Ziyaretçi; Bilgisayar teknolojisi; Gösterim teknikleri