Tedarik zinciri performansı ölçümü için stratejik ve operasyonel hedefleri bütünleştiren scor modeli temelli bir yapı - Kocaoğlu, Batuhan (My University, 2009)
Tedarik zinciri yönetimi son yıllarda hem akademik hem de uygulama sahasında dikkat çekici bir konu olmuştur. Firmalar rekabetçi avantaj sağlamak için, doğru stratejiler uygulamak zorundadır. Bunun için de öncelikle kendi mevcut durumlarını doğru ifade etme, sonra da farklı örnekler ile karşılaştırıp, daha iyiye ulaşma yolunu arama gayretinde olmalıdırlar. Bu durumda firmaların kendi iş süreçlerini ve performanslarını tanımlamaları ihtiyacı doğmaktadır.Bu amaçla firmalar, danışmanlar ve akademisyenler tarafından ortak bir tanımlama yapabilmek için pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan SCOR modeli en çok kabul görenlerden biridir. Bu modelin içeriğinden faydalanarak görsel modelleme yapmak ve hazır performans ölçütlerinden faydalanmak mümkündür.Performans ölçütlerini hesapladıktan sonra, gerçekçi bir kıyaslama yapabilmek önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kıyaslamayı yaparken yine daha gerçekçi sonuçlar için, operasyonel hedeflerle stratejik hedeflerin beraber düşünülmesi gereklidir.Bu çalışmada stratejik hedefler ile operasyonel hedefler SCOR modeli ve AHP tekniğinden faydalanılarak beraber değerlendirilmiştir. Operasyonel hedeflerin daha detayına inmek için ise regresyon analizleri yapılmıştır. Sonuçta ortaya çıkan her bir performans ölçütünün değeri farklı birimde olduğu için, net bir toplam puan hesaplanamamaktadır. Bu amaçla normalizasyon yapılmıştır. Bu aşamada AHP'den gelen sonuçlar stratejik ağırlıklar olarak dikkate alınmış ve TOPSIS ile beraber kullanılmıştır. Geliştirilen model ile stratejik ve operasyonel hedefleri beraber değerlendirme imkanı olmuş ve her bir senaryo için toplam tedarik zinciri puanı hesaplanabilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: SCOR; AHP; TOPSİS; Tedarik zinciri; Performans; Normalizasyon; Regresyon