Kültürün Aydın ili Kardeşköy konutlarındaki mekansal organizasyona etkisi - Yelken, Şakir (My University, 2011)
Her ülkenin hatta bir ülke içindeki her yörenin kültürünün birbirleriyle benzerlikleri olduğu gibi çevresel etkenlerin de etkisiyle birçok yönden farklılıkları da olduğu gözlemlenir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma eylemini gerçekleştirdiği konutlar ve konutu oluşturan mekanlar bu farklılıkların rahatlıkla gözlemlenebildiği çevrelerden biridir.Konusu kültürün, Aydın İli Kardeşköy konutlarındaki mekansal organizasyona etkisinin incelenmesine yönelik bu çalışma, 7 bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde konuya geniş bir perspektiften le değinilmiş, amaç ve önemine değinildikten sonra çalışmanın yöntemi açıklanmıştır.Bölüm 2'de tarihsel süreç olarak çok kapsamlı olması sebebiyle Anadolu Türk Konutu'nda mekanlar ve oluşma nedenlerine değinilmiştir.Bölüm 3'de Kardeşköy'ün bağlı olduğu Aydın İli'nin konumu, iklimi, nüfusu, tarihi, ekonomisi hakkında bilgiler verilmiştir. Yörenin kültürünün bir parçası olması nedeniyle folkloru ve yaşam biçimiyle ilgili bilgiler de verilmiştir.Bölüm 4'de incelen konutların bulunduğu Kardeşköy'le ilgili genel bilgiler verilmiş, çevresel ilişkileri ve arazi kullanımı incelenmiştir.Bölüm 5'de rölöveleri alınan konutlardaki yaşam biçimleriyle ve konutların tarihsel değişimleriyle ilgili bilgiler verilerek mekansal organizasyondaki değişiklikler gözlemlenmiştir.Bölüm 6'da Kardeşköy konutlarındaki mekansal organizasyon değişimleri belli başlıklar altında incelenmiştir.Bölüm 7'de incelemeler sonucundaki değerlendirmeler kültürün etkisi vurgulanarak belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Anadolu Türk konutu; Aydın; Kardeşköy; Kardeşköy konutları