Yoksullar için barınma alanları ve konut uygulamalarının incelenmesi, Bilecik ili, Osmaneli ilçesi modelinde örneklenmesi - Kuvvetli, Haluk (My University, 2010)
Ekonomik, çevresel, toplumsal ve siyasal birçok nedenleri bulunan yoksulluk, tarihte insanoğlunun yerleşik hayata geçmesiyle oluşan sınıf farklılıklarından sonra kendini göstermiştir. Yoksulluğa bağlı olarak daha büyük bir probleme dönüşen barınma gereksinimi, tarih dönemlerinde yaşanmış ve sanayi devrimi sürecinde kırsaldan kente doğru olan göçle büyüyerek önemli bir probleme dönüşmüştür. Tarihsel süreçlerde hissedilen hatta savaşlara ve reformlara neden olan yoksulluk, bugün de dünyanın birçok yerinde farklı kültür ve coğrafyalarda yaşanmaya devam edilmektedir. Hükümetler, yerel yönetimler ve gönüllüler tarafından çözüm arayışları devam etmektedir. İnşa sistemleri ve organizasyon modelleri denenerek, sosyo-kültürel ve fiziksel değerlere uygun mimari ve kentsel çözümler araştırılmaktadır. Ucuz, yerel ve ekonomik malzemeler, aynı zamanda ekolojik çözümlerle desteklenerek mimari çözümler sunulmaktadır.Bu çalışmada, Dünya ve Türkiye'de yoksulluk için uygulanmış, somut mimari konut ve yerleşme modellerinin incelenmesine ve aynı zamanda ucuz, yerel ve ekonomik malzemelerle oluşturulan yapı elemanları uygulamalarına dikkat çekilmiştir. Yoksulluğun anlamı ve yoksulluğa bağlı olarak meydana gelen barınma probleminin, tarihte, bu günümüzde ve gelecekteki karşılıkları aranmıştır. Dünyanın farklı coğrafya ve iklimlerinde yaşanan mevcut yoksulluk örnekleri göz önüne getirdikten sonra çözüm arayışları sunulmuştur. Türkiye'deki konut ve barınma problemine karşı uygulanmaya çalışılan politikalar incelenmiştir. Son olarak, yoksullar için tasarlanan alternatifli bir konut ve yerleşim modelinin, Türkiye İstatistik Kurumu ve T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı verileri doğrultusunda seçilen Bilecik İli, Osmaneli ilçe merkezinin fiziksel özelliklerinin yanı sıra, Balçıkhisar Sokak ve yakın çevresinde yaşayan yoksul ailelerin sosyal ve kültürel özelliklerine uygun olacak biçimde adapte edilmesi yer almaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Barınma kavramı ve gereksinimi; Yoksulluk kavramı ve nedenleri; Osmaneli ilçesi; TOKİ konut çalışmaları