Kahve telvesiyle atık sulardan ağır metal adsorpsiyonu - Bozkurt, Belgin (My University, 2012)
Literatürde, kimyasal maddelerle veya ısıtılarak özellikleri iyileştirilmiş bambu tozları, hindistan cevizi kabukları ve benzeri doğal adsorbanların kesikli ya da sürekli sistemlerde, metal iyonlarını adsorplamalarına yönelik pek çok çalışma mevcuttur. Aslında, laboratuar koşullarında hazırlanmış atık suların arıtılmasını içeren olası senaryolarda ön işlemlerin yer alması maliyeti arttırabilir. Bu nedenle, bu çalışmada, %60-65 nem içeren farklı kahve telveleri kullanılarak 2110 mg/L bakır (Cu+2) ve 9306 mg/L çinko (Zn+2) iyon konsantrasyonlarına sahip iki orijinal atık suyun bu iyonlardan giderilmesi amaçlanmıştır. Yapılan deneylerde kahve cinsi, temas süresi ve adsorban miktarlarının etkisi incelenmiş ve deneysel tasarımlara uygun olarak kullanılan nemli kahve telveleriyle orbital çalkalayıcıda ve kolon adsorpsiyonunda deneyler gerçekleştirilmiştir. Adsorpsiyon işleminden sonra süzülen süzüntüdeki Cu+2ve Zn+2iyonlarının konsantrasyonları AAS yardımıyla belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda kolon adsorpsiyonunun daha başarılı sonuçlar verdiği ve atık sulardan Cu+2 ve Zn+2 iyonlarının limit değerlerinin altına kadar uzaklaştırılabildiği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Adsorpsiyon; Atık su; Kahve telvesi; Bakır; Çinko