Tensegrity sistemler - Kaya, Kürşad (My University, 2005)
Uygarlıklar ve kültürler geliştikçe teknoloji de gelişmektedir. Teknolojinin gelişmesi, toplumların sosyal ve kültürel yaşamının her alanını etkilemiştir. Bu etkileşimle birlikte yoğun nüfuslu toplumlar, belki içgüdüsel tutkularım tatmin etmek, belki doğal ihtiyacını karşılamak amacı ile ileri teknoloji kullanarak büyük açıklıklar geçen binalar ve gökyüzüne uzanan gökdelenler inşaa etmeye başlamıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan uzaysal yapım teknikleri, insanlığın eski tarihlerde hayal bile edemediği seviyelere ulaşmıştır. Tensegrity sistemler, henüz gelişmekte olan uzaysal, kablo ağı görünümünde ileri teknoloji gerektiren sistemlerdir. 1948 yılında Bilim adamı R.B.Fuller tarafından bahsedilen "Tensional Integrity", gelecek yapım sistemlerine yön verecek önerilerde bulunmuştur. Çubuklar ve kabloların tutarlı bir geometri ile oluşturduğu, doğru tasarlanmış ve hassas statik hesaplan yapılmış tensegrity sistemler, geniş açıklık geçebilen yapım sistemlerindendir. Tensegrity sistemlerin karmaşık yapısı ve mekanizması, ancak bilgisayar yazılımları ile çözümlenmektedir. Geleneksel hesaplama yöntemleri ile sistemin mekanizmasını çözmek çok güçtür. Günümüz teknolojisi ile tensegrity sistemlerin gerek işleyiş mekanizması gerek strüktür tasannu çalışmaları çok rahatlıkla yapılabilmektedir. "Tensegrity", bazı bilim adamları tarafından bir yaşam felsefesi olarak kabul edilir. Tensegrity felsefesinin en önemli prensibi "denge" dir. Tensegrity felsefesinin kabul ettiği bu dengenin tüm evrende ve dünyada var olduğu iddia edilmektedir. Tensegrity sistemlerin inşaat sektöründeki ve uzay teknolojisi alanındaki yerinin ne olacağım belirlemek için bu sistemlerin işleyiş mekanizmasının ve oluşum prensiplerinin çok iyi kavranması gerekir. Bu çalışmada, tensegrity sistemlerin tarihi, tanımlan, temel kavramları ve sınıflandırılması gibi başlıca konular incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Tensegrity; Denge; İç gerilme; Uzaysal sistemler; Ağ görünümlü sistemler