Güçlendirici liderlik ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide algılanan örgütsel destek ve bilgi paylaşımı davranışının aracı rolü: Bilişim sektöründe bir çalışma - İmamoğlu, Ender Barış (My University, 2019)
Bilişim firmalarının çevrelerindeki değişimleri takip etmeleri ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmaları gerekmektedir. Değişen çevreyi takip etmek oldukça zor olduğu için yöneticiler astlarına kendi yetki ve sorumluluklarını dağıtmakta, onların da çevreden gelen bilgileri değerlendirip karar verme süreçlerine dahil olmalarını beklemektedir. Çalışanlar ise, edindikleri bilgileri çevresiyle paylaşarak örgüt içi etkinlik ve verimliliğin devamlılığını sağlamaktadır. Bu bağlamda, bilgi paylaşımında tarafların birbirlerini tanımaları ve doğru zamanda, doğru bilgiyi birbirlerine aktararak yenilikçi fikirleri üretmeleri ve bu fikirleri yayarak birbirlerine destek olmaları gerekmektedir. Bahsi geçen bu nedenler çalışanların yenilikçi davranışlar sergilemesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada da yenilikçi iş davranışını tetikleyici unsurlar olarak güçlendirici liderlik, örgütsel destek algısı ve bilgi paylaşımı davranışı ele alınmıştır. Bunun için “Bilişim 500” listesindeki işletmelerde görev yapan 149 bilişim sektörü çalışanından anket yoluyla veri toplanmıştır. Güçlendirici liderlik, algılanan örgütsel destek, bilgi paylaşımı davranışı, yenilikçi iş davranışı ölçekleriyle elde edilen bu veriler öncelikle geçerlilik testi için faktör analizine tabi tutulmuştur. Ayrıca her bir ölçeğin Cronbach’s Alpha değerleri güvenilirlik için incelenmiştir. Elde edilen bulgular araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Daha sonra hipotez testi için korelasyon, çok değişkenli lineer regresyon ve hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçları PROCESS makrosu ile doğrulanmış ve aynı zamanda araştırma modeli bir bütün olarak test edilmiştir. Bulgular güçlendirici liderlik ve yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide algılanan örgütsel desteğin tam aracı olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan algılanan örgütsel destek güçlendirici liderlik ve bilgi paylaşımı davranışı arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü sergilemektedir. Araştırmanın sonucunda; güçlendirici liderlik ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide algılanan örgütsel destek ve bilgi paylaşımının birlikte seri aracılık rolü üstlenmediği bulunmuştur. Son olarak güçlendirici liderlik, algılanan örgütsel destek, bilgi paylaşımı ve yenilikçi iş davranışının demografik özellikler temelinde farklılıkları bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile analiz edilmiştir. Farklılık analizlerinde ilgili değişkenlerin hiçbirinde demografik özelliklere göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Güçlendirici liderlik; Algılanan örgütsel destek; Bilgi paylaşımı davranışı; Yenilikçi iş davranışı; Bilişim sektörü; Hiyerarşik regresyon analizi; PROCESS