Çok katlı yüksek yapılarda betonarme çelik ve kompozit taşıyıcı sistemli yapıların ekonomik yönden karşılaştırılması - Yağan, Ferit (My University, 2002)
Günümüzde çok katlı yüksek yapılar sosyal yaşamın ve iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuşlardır. Bu sebeple inşaat mühendisliği alanında da çok katlı yüksek yapılar sıklıkla karşılaşılan projeler arasında yerini almaktadır. Özellikle bu yapıların projelendirilmesi aşamasında yapıya etkiyen yükler, yapım kriterleri ve yapının kullanışlılığı büyük önem kazanmaktadır. Bu nedenle taşıyıcı sistemin tespiti, taşıyıcı sistem elemanlarının dizaynı ve birleşim şekilleri tespitinde maksimum ekonomi ve güvenilirlik sağlanmalı ve yapı bu kriterler göz önünde bulundurularak dizayn edilmelidir. Şüphesiz ki günümüz ekonomik şartlarında ve mühendislik etiği gereği tasarımın ekonomikliği yapının güvenilirliği ve kullanışlılığı ile birlikte ön planda tutulmak ve taşıyıcı sistem ekonomik, uygulanabilir ve fiyat performansı açısından seri imalata izin verecek standartlar gözönünde bulundurularak seçilmelidir. Taşıyıcı sistemin tasarımında inşaat süresininde gözönüne alınması gerekmekte ve taşıyıcı sistemin ekonomik değeriyle birlikte değerlendirilmelidir. Çok katlı yüksek yapılarda taşıyıcı sistemlerin sınıflandırılması aşağıdaki şekilde lenebilir:. Malzeme: Betonarme, Çelik, Kompozit,. Yerçekimi kuvvetlerine dayanıklı sistemler: Döşeme iskeleti, Kolonlar, Kafesler, Temeller,. Yatay yüklere dayanıklı sistemler: Perde duvarlar, Çerçeveler, Kafesler, Diyaframlar,. Yatay yükün büyüklüğü ve tipi: Rüzgar, Deprem(Sismik),. Mukavemet ve servis gereksinimleri: Hız(akselerasyon), Ötelenme, Düktilite, Çok katlı yüksek yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemlerden bazıları aşağıda gösterilmiştir:. Çerçeve sistemler. Perde duvarlı sistemler. Çerçeve ve perde duvarlı sistemler. Çekirdekli sistemler. Tübüler sistemler. Kompozit sistemler Yapının ekonomik biçimde tasarımı, yukarıda anlatılan kriterlerin yanında yapının yapılacağı zemin durumuna, yapının kat adedine, yapının yüksekliğinin taban alanına oranına, yapım kriterlerine, bölgesel yönetmeliklere, işgücü maliyetine, malzeme temini kriterlerine ve mekanik sistem kriterlerine bağlıdır. Taşıyıcı sistem bu kriterler göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır. Yapılan bu tez çalışmasında yukarıda anlatılan kriterler göz önünde bulundurularak standart yüklere maruz büro olarak tasarlanmış bir yapı betonarme, çelik ve kompozit sistem olarak tasarlanmış ve statik dinamik analizleri yapılarak maliyetleri kıyaslanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Çok katlı yapıların gelişimi ve tarihçesi; Çok katlı yapılarda taşıycı sistem tasarımı ve yapıda etkili olan yükler; Çok katlı yüksek yapılarda yatay yükleri taşıyan sistemler; Çok katlı yüksek yapılarda döşeme sistemleri