İyonosfer fiziksel ve elektromagnetik büyüklüklerinin plasma teorisiyle bulunması - Yıldız, Emin (My University, 1984)
Bu tezde, iyonosferdeki elektromağnetik ve fiziksel karakteristikler temel plasma teorisi ile incelenmiştir. Giriş kısmında, kısa tarihçe ve araştırma konusu izah edilmiştir. Bundan sonra, iyonosfer tabakaları, temel plasma teorisi içinde, de, Debye yarıçapı, plasma frekansı, tanecikler arasındaki etkileşim, iki sert küre benzeşimi ile saçılma tesir kesiti, ortalama serbest yol ve çarpışma frekansı, saçılma tesir kesitinin enerjiye bağlılığı, tanecik hızlarının Maxwell ve Boltzmann dağılım fonksiyonu ile izahı ve ortam denklemleri verilmiştir. Daha sonra, Maxwell ve ortam denklemleri, süreklilik denkleminin Maxwell denklemlerinden faydalanarak çıkarılması, tanecik sayısı ve sürüklenme hızı, enerjinin korunumu denklemi ve tam İyonize olmuş plasmada Spitzer denklemleri anlatılmıştır. Son olarak ise, Boltzmann hız dağılım fonksiyonundan faydalanarak yeni bir yaklaşımla süreklilik denklemi, Poisson denkleminden giderek elektron yoğunluğu ile sıcaklık arasındaki bağıntı, Spitzer denklemlerinden faydalanarak, kırılma indısi, dielektrik sabiti, dalga denklemi ve Alfven hızı bulunmuştur. Bahsedilen yaklaşımlarla bulunan sonuçların, literatürdeki sonuçlarla uyum içinde olduğu görülmüş tür. Elektron yoğunluğu ile sıcaklık arasındaki bağıntı esas alınarak, plasma frekansının ve dielektrik geçirgenliğin sıcaklıkla değişim bağıntıları ve bu bağıntılara ilişkin eğriler verilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1984
Keywords: İyonosfer tabakalar; Plasma teorisi; Boltzmann denklemi; Maxwel ve ortam deklemler