Elastik zemine oturan ince plakların stabilitesinin ve serbest titreşiminin sonlu elemanlar metodu ile hesabı - Adıgüzel, Aydın (My University, 2001)
Plaklarda dış yükler orta düzlemin içinde etkiyorsa stabilite problemleri önem kazanır. Bu tür taşıyıcı elemanlara levha denir. Günümüzde plaklar, Bina döşemelerinde, betonarme yüksek yapı temellerinde, elastik zemine oturan yapı temellerinde, su depolarında, betonarme istinat duvarlarında, ankrajlı betonarme perdelerde, limanlarda, stok sahalarında, hava limanlarında, baca temellerinde, silo temellerinde ve köprülerde kullanılan taşıyıcı elemanlardır. Zemin etkilerine maruz olmayan plakların stabilitesi için bir hayli çözüm elde edilmiş ve bu çözümler tablo ve abaklar halinde pratik olarak kullanılacak hale getirilmiştir. Bu çalışmada, dikdörtgen sonlu elemanlar için çıkarılmış şekil fonksiyonlarını kullanarak elastik zemine oturan ince plakların stabilite ve sönümlü serbest titreşiminin çözümü yapılmıştır. Zemin etkileri yatak katsayısı ile göz önüne alınmış ve eleman zemin etki matrisi adı altında tablo halinde verilmiştir. Konunun sonunda zemin yatak katsayısı sıfırdan başlayarak artırılarak Pk yük değişimi ve periyodu hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Potansiyel enerji prensibi; İnce plakların sonlu elemanları ile stabilite hesabı; Dinamik dış etkenler halinde sonlu elemanlar metodunun uygulanması; Sonlu elemanlar; İnce plaklar; Elastik zemin; Stabilite; Serbest titreşim