Bir masa üstü torna tezgahının sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak tasarlanması - Bayboğan, Mehmet (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı bir masa üstü torna tezgahının belirlenen tezgah parametrelerine uygun olarak tasarlanmasıdır. Tezgah için belirlenen temel kıstaslar, en büyük parça boyu 550 mm, en büyük parça çapı 90mm ve iş parçası malzemesi olarak ST 70 seçildi. Yukarıda belirtilen temel kıstaslar ışığında tezgah için kesme kuvveti hesaplanmıştır. Bulunan kesme kuvveti değeriyle tezgah üzerinde kullanılan tüm hareket mekanizmaları tasarlandı ve standart parçaların seçimi yapıldı. Araba için ilerleme oranları norton dişli grubuyla sağlandı. Normal talaş kaldırma işlemlerinde de talaş mili üzerinden otomatik ilerleme imkanı olacaktır. Tezgahın boyutlandırma hesapları tamamlandıktan sonra gövde ve fener mili için ayrıca sonlu elemanlar yöntemiyle gerilme analizi yapıldı ve tasarım kontrol edilerek iyileştirildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Tezgah tasarım kriterleri; Dişli kutusu tasarımı; Motor seçimi; Fener milli hareket mekanizması mil hesapları; Torna tezgahı; Masa tipi torna tezgahı; Tezgah tasarımı; Sonlu elemanlar yöntemi