Ulusal ve uluslararası doğa koruma kriterleri ve Natura 2000 - Caner, Gizem (My University, 2007)
Doğa koruma, insan, hayvan ve bitkilerin yasam esaslarının ve varlıklarının dengeli bir yapı içinde güvence altına alınması amacıyla doğal çevrenin ve öğelerinin geniş kapsamlı olarak korunmasıdır. Dünya nüfusunun hızlı artısı ve sanayi devrimi sonrasında artan çevre sorunları biyolojik çeşitlilik kaybını ve doğal alanlar ile doğal kaynaklar üzerindeki tüketim baskısını artırmış, doğanın korunması öncelikli bir gereklilik olarak doğmuştur. Doğal sistemlerin ve içinde barındırdığı varlıkların (flora ve faunanın) fiziksel sınırlarının belirgin olmamasından dolayı doğayı korumak için gerçekleştirilecek eylemlerde sınır ötesi bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde ilerleyen bir ülke olarak Türkiye'nin, Avrupa Birliği politikalarını içselleştirmesi gerekmektedir. AB'nin doğa koruma politikası olan Natura 2000bu nedenle Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada, Türkiye'nin, AB doğa koruma politikasına uyumlu hale getirmesi gereken ulusal doğa koruma kriterlerine ilişkin mevcut durumun ve sorunların ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, uluslararası koruma kriterleri ayrıntılı olarak incelenmiş, ardından Türkiye'deki doğa koruma ölçütlerine ilişkin mevcut durum ortaya konmuştur. AB'ne üyelik sürecinde doğa koruma konusunda yapılması gerekenlerin daha iyi anlaşılması için Natura 2000'e ilişkin bilgiler aktarılmış ve Türkiye'nin bu bağlamda bulunduğu noktaya değinilmiştir. Sonuç ve öneriler kısmında ise genel bir değerlendirmenin ardından ulusal doğa koruma kriterlerinde saptanan sorunlara ilişkin bir sonuç tablosu üretilmiş ve bu sorunların giderilmesi için öneriler getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Doğa korumanın tanımı, amaçları ve tarihsel gelişimi; Uluslararası doğa koruma kriterleri; Ulusal doğa koruma kriterleri