Depremden hasar görmüş yapıların onarımı ve güçlendirilmesi - Korkmaz, Hasan Tamer (My University, 1997)
Yapılar, ekonomik ömürleri boyunca bir veya birkaç kez deprem etkilerine maruz kalabilirler. önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde bulunan yurdumuzda da oldukça sık olarak deprem etkileri söz konusu olmaktadır. Proje ve imalat aşamasında ilgili yönetmeliklere uyulmayan yapılarda deprem etkileri altında önemli basarlar görülmektedir. Bununla birlikte yüksek şiddetde deprem etkilerine maruz kalan yapılarda da -yönetmeliklere uyulmuş olsa dahi - çeşitli hasarlara rastlanmaktadır. Her şiddetteki deprem etkisini hiç hasar gömleksizin atlatacak rijitlikte bir yapının inşası teknik olarak mümkün olsa dahi maliyeti düşünüldüğünde oldukça zor, hatta ekonomisi çok iyi olan ülkelerin dahi altından kalkamayacağı bir durumdur. Dolayısıyla şiddetli deprem etkilerine maruz katan bir yapıda bazı hasarlara önceden razı olunmaktadır. Yapı, ömrü boyunca bir veya iki kez karşılaşabileceği şiddetli deprem etkileri alanda hasar görmeli ancak kesinlikle yıkılmamalıdır. Hasar gören yapılarda, hasarın büyüklüğüne bağlı olarak bazı durumlarda onarım ve güçlendirme bazı durumlarda ise yıkıp yeniden inşa etme daha ekonomik olabilmektedir. Bu arada zaman faktörü de çok önemlidir. Hasarların onarımı ve yapıların güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler ve malzemeler oldukça çeşitlidir. Bu çalışma hazırlanırken faydalanılan kaynaklarda da kesin yargılara rastlanmamıştır. Bu durumun başlıca sebepleri arasında şunlar sayılabilir: -Hasar tespiti ve gerçek hasarın belirlenmesinde karşılaşılan zorluklar, -Onarım ve güçlendirme sırasında karşılaşılabilecek ortam şartlarındaki farklılıklar, -Onarım ve güçlendirme ekibinin bilgi birikimi ve tecrübelerinin durumu, -Onarım ve güçlendirme işinden sonra, yapı elemanlarında meydana gelebilecek davranış değişiklerinin tespitindeki zorluklar, -Bölgelere göre değişen ekonomik koşullar ve maliyet, -Onarım ve güçlendirme işi için tanınan süre, -Ve daha sayabileceğimiz pek çok sebepten ötürü onarım ve güçlendirme işi ile ilgili kesin yargılara varmak oldukça zordur. Bu çalışmada da kullanılabilecek yöntem ve malzemeler hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Yapının şimdiki durumunun belirlenmesi (hasar tesbiti); Deprem hasarının başlıca nedenleri; Hasar onarımında kullanılan tamirat malzemeleri; Tamir yöntemleri ve çeşitli uygulamalar; Yapılarda görülen başlıca deprem hasar tipleri; Deprem hasarının onarımı ve yapıların güçlendirilmesi