Katodik koruma sistemleri, yeni uygulamalar ve ekonomik analiz - Metin, Emre (My University, 2007)
Taş çağının sonunda metallerin keşfi ve kullanılması modern teknolojinin gelişiminde önemliadımlardan biridir. Çoğu temel metaller ne yazık ki kararlı değildir. Olumsuz ortamlardakorozyonun değişik oranlarıyla bozulabilirler. Korozyon reaksiyonu ve hangi metallere nasıletki yaptığı büyük ekonomik anlam taşımaktadır.Katodik korumanın aşamaları bilimsel olarak diğer koruma sistemlerine göre daha kısaaçıklanabilir. Prensip olarak sıvı veya sulu ortamlardaki metallerin korozyonunun çözümüelektriksel gerilimle kontrol edilen elektrokimyasal bir prosesdir. Elektrokimya yasalarınagöre reaksiyonun yönü ve oranı potansiyelin düşüşü ile birlikte azalacaktır. Tüm bu ilişkileryüzyıldır bilinmesine rağmen katodik koruma sınırlı bir alanda kullanılmaktadır, uygulamalargenişletilmelidir. Katodik koruma elektrik mühendisliği alanında halen garip ve yabancıolarak görülüp geri planda kalmaktadır. Katodik koruma pratikte teoriden daha karmaşıktır.Sıvılarla ve suyla temas eden malzemelerde katodik koruma genel olarak kullanılan tekyöntemdir. Fakat gelecekte endüstriyel alanlarda daha çok kullanılacaktır.Anahtar sözcük: Katodik koruma, anod, ölçme
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: KOROZYON HÜCRESİ VE AKIMI; OKSİJEN KONSANTRASYONU; DIŞ AKIM KAYNAKLI KATODİK KORUMA