Pasternak zeminine oturan sonlu bir kirişin tekil harmonik yük etkisi altındaki davranışının incelenmesi - Bank, Tolga (My University, 2002)
Bu çalışmada çekme almayan Pasternak zeminine oturan sonlu bir kirişin harmonik tekil yük etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Kirişin zemine tam batmadığı ve Bernoulli - Euler hipotezinin geçerli olduğu kabul edilerek, ortaya çıkan temas ve ayrılma bölgeleri için hareket denklemleri ayrı ayrı elde edilmiştir. Bu tür problemlerde ayrılma noktasının koordinatı (temas bölgesi) başlangıçta bilinmediğinden, sınır ve süreklilik koşullarının doğrusal olmasına rağmen, problem bu koordinata göre doğrusal olmamaktadır. Elde edilen denklemlerde gerekli boyutsuzlaştırmalar yapılmış ve ilgili sınır ve süreklilik koşulları kullanılarak sonlu farklar yöntemi yardımıyla problem sayısal olarak çözülmüştür. Çözüm sonunda çeşitli frekans oranları ve zemin parametreleri için ayrılma noktasının yerinin değişimi ve kiriş elastik eğrileri ile zemin yüzeyinin durumu grafikler yardımıyla verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Harmonik yük; Pasternak zemini; Sonlu kiriş; Sonlu farklar