Cam ergitme ve tavlama fırınlarının teknik özellikleri ve termik hesapları - Şentürk, Atilla (My University, 1993)
Gününüzde çevre kirliliğinin artması, cam malzemelerin kullanım alanını genişletmiştir. Petrolden elde edilen plastik maddelerin doğaya verdiği zararlar bilinmektedir. Bu yüzden insan yaşantısında cam ve cam malzemelerin kullanımı daha önemli yer tutmaktadır. Bu durumda cam endüstrisi, daha parlak bir gelecek için yeni teknolojilere açık bir endüstri dalı olmaktadır. Bu sebeple, bu araştırmada cam endüstrisi ve bu endüstri dalının bazı aşamaları üzerinde çalışılmıştır. Bu araştırmada, cam üretiminin temel aşaması olan cam ergitme ve tavlama fırınları incelenmiştir. Bu fırınlar hakkında belirli bir seviyede bilgi verilmiştir, Tavlama. Fırınlarından olan ısı kaybı hesaplanmıştır. Bu hesaptan sonra, tavlama fırını ısıtma ve soğutma diagramları hazırlanmıştır. Bu diagram üzerinde cam sıcaklıkları ve bu camı ısıtmak için firma verilen gazın sıcaklıkları he saplanmıştır. Bu sıcaklıkları sağlamak için, fırına verilmesi gereken yakıt miktarı hesaplanmıştır. Hesaplanan bu yakıt ve atık gaz miktarı fırın üzerinde şematik bir sistem olarak gösterilmiştir. Atık ısının yeniden kazanılması sistemleri araştırılmıştır. Böylece enerji tasarrufu sistemleri daha detaylı bir bilgi halinde verilmiştir. Böylece gelecekte önemli bir yeri olan bu endüstri dalı hakkında yeni bir bilgi kaynağı hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Camın fiziksel ve kimyasal özellikleri; Cam ergitme fırınları; Termik hesaplar