Enerji etkin bina tasarım ilkelerinin ekolojik turizm modelinde uygulanmasına yönelik bir araştırma: Beykoz-Öğümce Köyü örneğinde - Çavuşoğlu, Burak (My University, 2012)
Günümüzde sanayileşme ve teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte fosil yakıt tüketimi artmış, yapılarda daha fazla enerji kullanılır durumu gelmiştir. Bu durum enerji kaynaklarının tükenmeye başlamasına neden olmuştur. Dünya üzerinde kullanılan enerjinin %50'sinin bina yapım ve işletim süreçlerinde kullanılıyor olması[1], enerji kullanımın önemini ortaya koymaktadır.Çalışma alanı olarak Beykoz İlçesi ve özelikle Riva Deresi üzerinde yer alan Öğümce Köyü seçilmiştir. Sahip olduğu ekolojik değerler açısından İstanbul'un nefes alma koridoru olan Riva Deresi, su havzasını da üzerinde barındırmaktadır. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda da bölgenin ekolojik açıdan hassas bir bölge olduğu işaret edilmektedir ve bu bölgede ekolojik turizm önerilmektedir.Ancak birtakım çevresel tehditlerle karşı karşıya olan Beykoz ilçesi ve özellikle de Riva Deresi çevresinde, doğal yapının korunması amacıyla, Öğümce Köyü'nde bir turizm modeli önerilmiştir. Bu noktada, enerji etkin bina tasarım ve yer seçimi ilkeleri doğrultusunda, ekolojik turizm modeli oluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Beykoz; Öğümce; Ekolojik turizm; Enerji etkin tasarım