Baca gazı desülfürizasyon trona ve spray dryer uygulaması - Goncaloğlu, Bülent İlhan (My University, 1993)
Yanma arasında oluşan SC^'nin giderilmesi amacıyla önerilen 200'ü aşkın prosesten 20 kadarı endüstriyel uygulama alanı bulmuştur. Bu prosesler ya yaş ve kuru, yada arıtıcı maddenin geri kazanıldığı ve atıldığı sistemler olarak sınırlandırılabilirler. Desülfürizasyon proseslerinin seçiminde tesisin kapasitesi, yakıt türü, yakıt kükürt oranı, arıtıcı maddenin bulunabilmesi ve fiyatı, yan ürünlerin cinsi, fiyatları, pazar durumu, atıkların depolanması ve çevre ilişkileri büyük önem taşımakta; proseslerin yatınm ve işletme maliyetleri farklılıklar göstermektedir. Baca gazındaki kükürt dioksitin alkali çözeltiler kullanılarak püskürtmeli kurutucuda (Spray Dryer'da) tutulması, yaş sistemde çalışan baca gazı arıtım proseslerine göre daha düşük yatırım maliyeti gerektirmesi, katı ürün elde edilmesi, tıkanma, erozyon, korozyon problemlerinin azlığı ve işletme kolaylıkları nedeniyle önem kazanmıştır. Bu çalışmada, pilot ölçekli bir Spray Dryer'da değişik Trona çözeltileri kullanılarak 5 numaralı fuel-oil yakan bir kazanın baca gazındaki SO2 giderme verimi incelenmiştir. Spray Dryer'da Trona'ya ilave olarak Na2C03, NaHC03, Ca(OH)2 ve CaCQj'in değişik çözeltileri kullanılmış ve SO2 giderme verimi bakımından Trona ile mukayesesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Baca gazı; hava kirliliği gazlar; kükürt oksitler