150 kg kapasiteli 50 gr. hassasiyetli elektronik tartım sistemi - Dursun, Murat (My University, 1996)
Hazırlanmış olan bu yüksek lisans tezinde elektronik tartım sistemlerinde kullanılmakta olan elemanlar çalışma ve kullanım şekillerine göre incelenmiş, bu bilgiler ışığında 150Kg kapasiteli 50gr hassasiyetli bir sayısal elektronik tartım sistemi tasarlanmıştır. Ağırlık dönüştürücüsü olarak yük hücresi kullanılmıştır. Yük hücresi mekanik yapı ve bunun üzerine yapıştırılmış uzama dönüştürücülerinden oluşmaktadır. Uygulanan kuvvet ile mekanik yapı elastik olarak esnemekte ve bu esneme uzama dönüştürücüleri ile ölçülmektedir. Dönüştürücü uzama ile direnci değişen bir ızgara şeklinde metal folyedir. Uzama dönüştürücülerinin bağlantı şekli wheatstone köprüsü yapısındadır. Uygun bir referans gerilim kaynağı ile uyarıldığında çıkış uçlarında ağırlık ile orantılı bir fark gerilimi oluşmaktadır. Yük hücresi çıkışındaki fark sinyali gerekli kararlılıkta ve doğrusallıkta çalışan fark kuvvetlendiricisi ile yükseltilmektedir. Kuvvetlendirilmiş olan analog sinyal, aktif alçak geçiren filtreden geçirilerek içerisindeki 3Hz'den büyük bileşenler bastırılmaktadır. Filtrelenmiş olan analog sinyal yeterli çözünürlüğe sahip analog dijital çevirici tarafından dijital koda dönüştürülür. Analog dijital çevirici çift eğimli, düşük hatalı ve 4 1/2 dijitliktir. Çevirici integral tipi çift eğimli olduğundan ortalaması sıfır olan gürültüleri süzmektedir. Çalışma hızı düşük (saniyede 3 çevrim) olmasına rağmen, ağırlık ölçümü için yeterli hıza sahiptir. Dijital koda dönüştürülmüş ağırlık bilgisi yazılmış olan program tarafından mikrodenetleyici ile işlenir. Yapılan işlem daralma.kalibrasyon ayarı, hassasiyete göre yuvarlatma, göster geden verinin verilmesi gibidir. Dara işlemi oluşturulan tuş takımından tek tuşa basma ile yapılmaktadır. Dara tuşu aynı zamanda sıfırlama tuşu işleminide görmektedir. Sonuç 6 dijitlik bir göstergeden sayısal olarak alınmaktadır. Tasarlanan sistem istenilen kapasite ve hassasiyet özellikleri sağlamakta olup, OKg'dan 150Kg'a kadar yapılan yüklemeleri 50gr hassasiyetle ölçmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Elektronik tartım sistemi; yük hücresi