Amasra kömürünün flotasyonunda oksitlenmenin etkisi - Akgün, Mesut (My University, 1993)
Kömürlerin flotasyonu, organik yapılarına ve inorganik madde içeriklerine bağlı olarak değişmektedir. Küçük tane boyutunda uygulanan flotasyonda pulpa uygun reaktiflerin ilavesi ile kömür partikül yüzeylerinin hidrofob özelliği arttırılmakta ve inorganik maddeler bastırılarak zenginleştirme sağlanmaktadır. Oksitlenmiş kömür partiküllerinin yüzeyi oksijen içeren fonksiyonel grupların oluşumu nedeniyle sulu ortamda negatif olarak yüklenir. Bu nedenle oksitlenmiş kömür, köpük flotasyonuna cevap vermez. Yapılan çalışmada, oksitlenmiş ve ocaktan Çıkarılmış kömürlerin flotasyonundan önce, yüzeylerinin elektrokinetik özellikleri belirlenmiştir. Farklı pH aralıklarında ve bazı toplayıcı reaktifler kullanarak kömür partikül yüzeylerinin zeta potansiyelleri tayin edildi. Farklı toplayıcı ve köpük yapıcı reaktifler kullanılarak oksitlenmiş ve ocaktan çıkarılan Amasra kömürleri ile flotasyon denemeleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar, yanabilir verim ve alınan üründe kül miktarına göre kıyaslandı. Böylece, yüzeyi okside olmuş kömürün, flotasyon ile zenginleştirilebileceği saptandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Türkiye taş kömürü; Amasra kömürü; Kömür flotasyonu