Haraketli cisimlerden elektromagnetik dalga saçılmasının FDTF yöntemiyle uzaktan algılamaya yönelik olarak analizi - Tokan, Fikret (My University, 2005)
Zaman domeninde sonlu farklar (FDTD) metodu, zamanla değişim içeren elektromagnetik alan problemlerin çözümünde kullanılan sayısal metodlardan biridir. Bu tezde, hareketli cisimlerden saçılan elektromagnetik dalgaların FDTD metodu ile çözümü yapılmıştır. Hareketli cisim, insan bacakları olarak belirlenmiş ve insan bacaklarından saçılan elektromagnetik dalgalar hesaplanarak insan hareketleri değerlendirilmiştir. Problemin çözümünde, çözümün tekliğinin sağlanmasına, hücre boyutlarının sağlaması gereken kriterlere özen gösterilmiş, zaman adımının belirlenmesinde Courant karalılık koşulu dikkate alınmıştır. Hareketli cisim olarak seçilen insan bacakları iki adet silindir ile modellenmiş ve bu silindirlere ait hareket denklemleri elde edilmiştir. Problem uzayına uygun olarak dairesel elektrik akımı halkası şeklindeki kaynak verici anten olarak seçilmiştir. Hareketli cismin silindir şeklinde olması sebebiyle gelen alan ifadeleri dairesel silindirik koordinat sisteminde yazılmıştır. FDTD metodunun uygulanabilmesi için gelen dalga ve cismin yüzeyinin hareket denklemleri ayrık forma dönüştürülerek saçılan alana ait değer ve grafikler, tanımlanan üç farklı hareket modeli için ayrı ayrı elde edilmiştir. Anahtar kelimeler: FDTD, saçılma, silindirik bacak adımlan modeli, karışım modeli, zaman adımı, hücre boyutları. ix
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Silindirik koordinat sisteminde hareket eden cisim modeli; Gelen alan ifadesinin elde edilmesi; Promlem uzayının ve hücre boyutlarının belirlenmesi