Yapay zeka ve mimarlık - Kömürcüoğlu, Gülşah (My University, 2002)
Bu tezin amacı, yapay zekaya yönelik sistemlerin tasarım alanındaki araştırma konularının incelenmesidir. Yapay zeka pek çok filme de konu olduğu gibi insansı robot makinelerin yaratılması çalışmalarının temelinde yer almaktadır. İnsanın taklit edilebilmesi için öncelikle onun tüm zihinsel faaliyetlerinin tam olarak tanımlanabilmesi ve bu sistemlere aktarılması gerekmektedir. Ancak bazı araştırmacılara göre insanın tam olarak simüle edilmesi mümkün görünmemektedir. Mimarlık alanındaki yapay zeka çalışmalarının genel amaçlan insan tasarımcıyı destekleyecek, tasarım sürecini simüle edecek ve son nokta olarak tasarımcının yerini alabilecek sistemlerin yaratılabilmesidir. Tasarım sürecini simüle edebilecek bir sistemin geliştirilebilmesi için öncelikle tasarım sürecinin net olarak tanımlanabilmesi gerekmektedir. İnsan tasarımcının, tasarım eylemini gerçekleştirirken kullandığı yaratıcılık özelliği, gözlem yeteneği, bilgisini değişen koşullara göre güncelleyebilmesi gibi özelliklerinin formüle edilemeyecek özellikler olduğunu ve bu yüzden bilgisayarlara aktarılmalarının mümkün olmadığını düşünen araştırmacılara göre, yapay zeka hiçbir zaman insan tasarımcının yerini alamayacaktır. Öte yandan yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin geleneksel tasarım yöntemleri karşısındaki gelişmişliğini bir adım daha yukarıya taşıyarak, bilgisayar destekli tasarımda yeni arayüzlerin ve özel sistemlerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Bu sistemler mimari tasarım sürecinde kullanılabilecek etkileşimli modellerin ve "akıllı oda" ya da "akıllı ev" gibi mekansal modellerin geliştirilmesini sağlamıştır. Bu çalışmaların "mekansal bazda bilgi temsili", "enformasyon mekanı", "etkileşimli mimari yüzeyler", "akıllı oda", "mimari tasarımda uzman sistemler", "dokunulabilir arayüzler" gibi prototip bazlı uygulamaları bulunmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Yapay zeka; Mimari tasarımda yapay zeka yaklaşımları; Tasarım sürecinde yapay zeka