Belediye-İş grevinin sosyopolitik boyutu (31.7.1992-14.8.1992) - Karaman, Figen (My University, 1994)
30 Temmuz- 14 Ağustos 1992 tarihleri arasında, Başta İstanbul, Ankara, Îttoit olmak üzere yaklaşık 40 bin işçiyi kapsayan Belediye-îş Grevi' nin sosyal yönünü inceleyen tezin birinci bölümünde, genel anlamda "grev" kavramı ve özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde yurdumuzda grevin hak olarak verilmesi dönemler itibariyle incelenmiştir. Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet dönemi oldukça öz olarak sıktırılmış, 1961 ve 1982 Anayasalarının belirleyici hükümleri ı üzerinde ayrıntılı olarak durulmuştur. 1980 sonrası Türkiye'de görülen siyasi gelişmeler ve bunun yerel yönetimlerle olan ilgisi üçüncü bölümde incelenmiştir. Son kısımda ise sonuç ve değerlendirmeler yapılarak bu grevin bize öğrettikleri üzerinde durulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1994
Keywords: Grev kavramı; Türkiyede grev hakkı ve uygulamaları