Üniversite öğrencilerinin akademik hedef yönelimi ve iş alanında hedef yönelimi düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeyler arasındaki ilişkinin incelenmesi - Fındıkoğlu, Fuat (My University, 2019)
Bu çalışmada geçen yüzyılın son çeyreğinde motivasyon çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkmış ve motivasyon ile ilgili kavramlar arasında yer almış olan hedef yönelimi kavramı ele alınmıştır. Motivasyon çalışmalarının soyut düzeyde devam etmesi ve eğitim durumlarında doğrudan etkisinin gözlenememesine müteakip hedef yönelimi somut ve doğrudan öğrenmeyi etkileyen bir faktör olarak göze çarpmaktadır. Öğrenme ve motivasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış olan hedef yönelimi kavramı endüstri ve örgüt psikologları tarafından yoğun olarak ele alınmış ve çalışanlar performansı üzerinde de etkili olduğu görülmüştür. Ortaya çıktığı tarih olan 1980’lerden itibaren 10-15 yıl içerisinde sayısız bilimsel yayın ortaya konulmuş ve gayri ihtiyari olarak akademik ve iş alanı başta olmak üzere alansal ayrımları yapılmıştır. Bu çalışma, yükseköğretim üzerine yoğunlaşarak yükseköğretimi akademik hayatın son aşaması olarak ele alarak iş hayatı ile bağlantısını irdelemiş ve üniversite öğrencilerinin akademik ve iş alanında hedef yönelimi düzeylerini belirme amacını taşımaktadır. Bu kapsamda öncelikle söz konusu ölçekler Türkçe’ye uyarlanmış ve uyarlama çalışmasından sonra üniversite öğrencilerine uygulanmıştır. Bu düzeylerin belirlenmesinden sonra akademik ve iş alanında hedef yönelimi arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiş ve öğrencilerinin başarı düzeylerinin ve not ortalamalarının akademik ve iş alanında hedef yönelimlerini etkileyen önemli değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Akademik hedef yönelimi; İş alanında hedef yönelimi; Akademik başarı; İstihdam