Askorbik asitin metal iyonu katalizli ve çeşitli ortamlarda oksidasyon kinetiğinin incelenmesi - Ersöz, Nihal (My University, 2002)
Askorbik asit, C vitamini (H2A) canlıların metabolizması için gerekli bir besin elementidir, yiyecek ve içeceklerde antioksidan görevi görür. Kararlılığı bu ürünlerin bileşimine ve oksijen içeriğine bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Cu(II)-iyonlan varlığındaki H2A stabilitesi besin ve farmasotik endüstrisindeki pratik uygulamalarda önemlidir. Askorbik asidin Cu(II)-iyonu (1,57, 3,14, 7,85 ve 15,7x 10" M) katalizli, hava oksijeni ile oksidasyonu tamponlanmış çözeltilerde ve 22°C'de incelenmiştir. Asetat ve sitrat tamponları için, pH aralığı 3,3 ile 6,0 ve H2A konsantrasyonu aralığı 2,835xl0"5 ile 1 l,350xl0"5 M 'da çalışılmıştır. H2A konsantrasyonları doğrudan ultraviyole spektrofotometrik yöntemle tayin edilmiştir. Ortamın asitliğine bağlı olarak absorbanslar 248-266 nm arasında ölçülmüştür. Birinci derece mekanizmayı izleyen reaksiyon hızları şöyle ifade edilebilir, d[H2A]/dt = k [H2A] burada [H2A], askorbik asit konsantrasyonu, t zaman ve k birinci derecede hız sabitidir, k değerleri eğimden lineer regresyonla hesaplanmıştır. Reaksiyon hızlan pH ve Cu(II) iyonunun konsantrasyonu ile artmıştır. K, spesifik hız sabitleri hesaplanmıştır. Askorbik asidin Cu(II) iyon katalizli oksidasyonu için spesifik hız sabitleri sitrat tamponlarında asetat tamponuna göre daha düşük bulunmuştur. Reaksiyon hızlarında, değişik koşullarda gözlenen farklar Cu(II) iyonunun tamponun organik asitleriyle farklı kompleks yapma yeteneklerine atfedilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Fizikokimyasal özellikler; Farmakolojik özellikler; Antioksidan özelliği mor ötesi spektroskopisi; Askorbik asit; Cu(II) iyon katalizli oksidasyon; Asetat tampon; Sitrat tampon