Tıbbi atıkları işleme ve bertaraf etme teknolojisi seçme problemine bulanık analitik hiyerarşi prosesi ve bulanık analitik ağ prosesi yaklaşımı - Muşdal, Hande (My University, 2007)
Katı atık problemi, tüm dünyada karsılasılan en önemli çevre problemlerinden birisidir. Katıatıkların sınıflandırılması çok çesitli sekillerde yapılabilmektedir. Tıbbi tesislerden(hastaneler, saglık ocakları vb.) kaynaklanan ve tıbbi faaliyetler sonucu olusan zararlı vebulasıcı maddeler tıbbi atık olarak adlandırılmaktadır. Tıbbi atıklar insan ve çevre saglıgı içinuygun sekilde toplanıp, tasınıp, bertaraf edilmelidir. Genel tıbbi atık bertaraf etmeteknolojileri arasında, yakma ve gömme gibi yöntemlerin yanında ısıyla zehrini giderme gibiyeni teknolojilerden de bahsedilebilinir. Tıbbi atıkların bertaraf edilmesinde kullanılacakteknolojinin dikkatli bir sekilde seçilmesi çok önemlidir.Bu çalısmada öncelikle katı atıklar ve katı atık yönetimi hakkında genel bilgi verilmis ve dahasonra katı atıkların bir çesidi olan tıbbi atıklar ve bu atıkları bertaraf etmede kullanılabilecekteknolojiler ayrıntılı bir sekilde incelenmistir. Çalısmanın devamında, tıbbi atıklarla ilgili pekçok faktör göz önünde bulundurularak, en iyi yöntemin seçilmesi için kriterler belirlenmis vehiyerarsik bir yapı olusturulmustur. Gerçek hayatta var olan belirsizlik ve kesinsizlikleri deyansıtması açısından Bulanık Analitik Hiyerarsi Prosesine göre hesaplamalar yapılmıs ve birsonuç elde edilmistir. Daha sonra, belirlenen kriterler arasındaki iliskiler de dikkate alınarak,problem için bir ag yapısı olusturulmus ve Bulanık Analitik Ag Prosesinden faydalanılarakyeni bir sonuç elde edilmistir. Çalısmanın son bölümünde ise elde edilen sonuçlarkarsılastırılmıs ve bununla ilgili yorumlar yapılmıstır.Anahtar kelimeler: Katı atıklar, katı atık yönetimi, tıbbi atıklar, bertaraf teknolojileri,bulanık analitik hiyerarsi prosesi, bulanık analitik ag prosesi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: KATI ATIKLAR; KATI ATIK YÖNETİMİ; TIBBİ ATIKLARI İŞLEME VE BERTARAF ETME TEKNOLOJİLERİ