Tedarik zinciri üretimi ve siparişe göre üretim yapan bir işletmede uygulaması - Baydar, Mehmet Oğuz (My University, 2002)
Tedarik zinciri hammaddelerin doğadan elde edilmesi ile başlayan ve mamulün son tüketimi ile biten bütün süreçleri ifade eder. Tedarik zinciri yönetimi tedarik zincirindeki tüm malzeme ve bilgi akışının analizini ve yönetimini sağlayan bir yönetim yaklaşımıdır. Tedarik zinciri yönetimiyle beraber siparişe göre üretimde uygulanmasını ele alan bu çalışmada temel husus bilgiyi paylaşarak özellikle envanter maliyetlerinde elde edilecek toplam faydanın, sadece yüksek hacimli envanterlerle çalışan perakende sektörü için değil, üretim sektörü içinde önemli olduğunun vurgulanmasıdır. Bu çalışmada giriş bölümünün ardından, ikinci bölümde tedarik zinciri yönetimi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Tedarik zinciri yönetimi kavramının kökeni, entegre edilmiş lojistik yönetim kavramına dayanmaktadır. Bu nedenle ikinci bölümde tedarik zinciri yönetimi, lojistik yönetim ile birlikte daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde tedarik zinciri yönetimiyle ilgili olan ve genelde uygulamalarla ilgili karşımıza çıkan konular incelenmiştir. Bu bölümde ERP yazılımları ile Tedarik Zinciri Yönetimi yazılımları arasındaki ilişkiye yer verilmiş, tedarik zinciri yönetiminde anahtar konular olan ölçümler ve veri toplanması, esneklik-envanterler ve müşteri hizmeti, küreselleşme vb. konular ele alınmıştır. Dördüncü bölümde siparişe göre üretim yapan bir işletmedeki kart üretiminde tedarikçileri ile yürüttüğü ilişkilerinin envanter maliyetleri ve üretim maliyetleri açısından lineer programlama yardımıyla değerlendirilmesi ve kuruluşun mevcut sisteminin tedarik zinciri yönetimi perspektifinde analizi yapılmıştır. Anahtar Sözcükler , Tedarik zinciri yönetimi, ERP, Siparişe göre üretim, Envanter maliyetleri,
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Tedarik zinciri yöntemi; işletmelerde tedarik zinciri