1980 sonrası Türkiye'de sağlık sektörünün gelişimi - Kınacı, Meltem (My University, 2021)
Son yıllarda sağlık alanında yapılan çalışmaların artması ile birlikte bu çalışmaların ekonomik etkileri tartışma konusu olmuştur. Bu durum sağlık alanındaki ekonomik araştırmaların her geçen gün yaygınlaşarak sağlık ekonomisi alanına olan ilginin artmasına yol açmıştır. Türkiye'de hızla gelişen sağlık ekonomisi alanında özellikle 1980 sonrasından günümüze kadar gerçekleşen gelişmeler ve sağlık alanında yapılan reformlar göze çarpmaktadır. Bu çalışmanın amacı: sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlık ekonomisinin kapsamını anlamak, 1980 sonrasında Türkiye'de sağlık alanında yaşanan gelişmelerin ve sağlığı geliştirmeye yönelik uygulanan sağlık politikalarının ekonomik anlamda sonuçlarını, bir ekonomi alt bilim dalı olan sağlık ekonomisine etkilerini ve sağlık harcamalarının değişimini, verileri de göz önünde bulundurarak incelemektir. Bu amaçla 1980 sonrası Türkiye'de sağlık ekonomisi ve sağlık ekonomisinin kapsamını anlatmak amacıyla yazılan tezler, raporlar, ulusal ve uluslararası çalışmalar taranmış; Sağlık Bakanlığı, TÜİK, OECD, World Bank gibi geniş bir kaynak geçmişine sahip kurumların verileri incelenerek edinilen verilerden şekil ve tablolar oluşturularak bu şekilde sağlık ekonomisi alanındaki gelişmelerin daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Edinilen veriler sayesinde oluşturulan tablo ve şekillerle hem Türkiye'nin 1980 sonrasındaki sağlık ekonomisinin yıllar içindeki gelişimi hem de Türkiye'de sağlık ekonomisinin bulunduğu mevcut durumun uluslararası dünya ülkeleri ile güncel veriler göz önünde bulundurularak karşılaştırılması anlatılmaktadır. Son 40 yıla ait veriler ile Türkiye'deki sağlık sisteminin kamu ve özel kesime dağılımı, bu durumun tetiklediği sağlık harcamalarının yıllar içindeki değişimi açıklanmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre sayısal verilerin de desteği ile 1980 sonrasından günümüze sağlık ekonomisinin gelişimi gözlemlenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Sağlık ve sağlık hizmetleri; Sağlık ekonomisi; Sağlık hizmetlerinin sınıflandırılması ve finansmanı