Haber videoları için yüz tanıma ve doğrulama yöntemleri ile arşivleme sistemi - Küçükköşker, Kürşat (My University, 2006)
HABER VİDEOLARI İÇİN YÜZ TANIMA VE DOĞRULAMA YÖNTEMLERİ İLEARŞİVLEME SİSTEMİKürşat KÜÇÜKKÖŞKERBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziÇoklu ortam uygulamalarının önem kazanması ile birlikte, poz ve aydınlatmanın çeşitlilikgösterdiği, çözünürlüğün düşük olduğu haber videolarında kişiler ile bilgileri arşivlemek vegerektiği zaman sorgulamak için tanıma ve doğrulama işlemlerini görsel bilgileri kullanarakgerçekleştiren çalışmalar önem kazanmıştır.Bu tez çalışmasında, haber videolarında istenilen kişilere ait bilgileri saklamak vesorgulayabilmek için yüz tanıma ve doğrulamaya dayalı bir arşivleme sistemi geliştirilmiştir.Haber videoları saniyede 25 görüntü alınarak değerlendirilmiştir. Yüz tanıma veya yüzdoğrulama işleminin ilk adımı olan yüzün bulunması aşamasında, dik ve cepheden yüzgörüntüleri için özellik tabanlı yüz bulma yöntemi kullanılmıştır. Özellik tabanlı yüz bulmaişleminin sonuçları ten bölgesi filtresinden geçirilerek yanlış yüz bulma oranı azaltılmıştır.Bulunan yüz bölgeleri yüz veritabanındaki görüntülerin boyutlarına ölçeklenmiştir. Yüzözellikleri Temel Bileşenler Analizi (TBA) ve Doğrusal Ayırtaç Analizi (DAA) yöntemleri ileçıkarılarak her iki yöntemin tanıma ve doğrulama başarısına etkisi değerlendirilmiştir. Yüztanıma ve doğrulama için Öklid Uzaklık Metriği ve Destek Vektör Makineleri (DVM)yöntemleri kullanılarak başarıları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre özellikçıkarımı için TBA, tanıma işlemi için DVM'nin birlikte kullanımının en başarılı sonucuverdiği gözlenmiştir. Tanıma veya doğrulama işleminin sonucunda sorgulanan kişilere aitgörüntüler yeni bir video dosyasına kaydedilerek arşivleme işlemi tamamlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Haber videoları, yüz bulma, yüz tanıma, temel bileşenler analizi,doğrusal ayırtaç analizi, destek vektör makineleriJÜRİ:1. Yrd. Doç. Dr. M. Elif KARSLIGİL (Danışman) Kabul tarihi: 20.03.20062. Prof. Dr. Fikret GÜRGEN Sayfa sayısı: 813. Prof. Dr. Coşkun SÖNMEZ
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: İmglerde yüzlerin bulunması; İmgelerde yüz tanıma