İşletme eksiklerinin trafik kazalarındaki etkisinin araştırılması - Şahin, Mustafa Kemal (My University, 1994)
Bu çalışma, karayollarımızda meydana gelen trafik kazalarına neden olan faktörlerin belirlenmesindeki eksikliklerin giderilerek kaza sayılarının azaltılmasının sağlanması için yapılması planlanmış bir araştırma projesidir. Bu proje kaza faktörlerinden yol, çevre ve işaretleme eksikliğinin neden olduğu kazaların belirlenmesi en önemli hususu teşkil etmektedir. İşletme eksikliği olarak tanımlanabilecek bu faktörlerin ortadan kaldırılması ile kaza sayılarında önemli azalmalar olacaktır. Zira kaza oluşumundaki en büyük etki sürücü ve yayaya verilerek, kazaların oluşumu yaklaşık %95 gibi çok yüksek bir oranda insan faktörüne bağlanmaktadır, işletme koşullarının kaza üzerindeki etkileri açıkça gösterilmediğinden, kazaların önlenmesi için alınabilecek önlemlerin büyük bir kısmı da göz ardı edilebilmektedir. Karayolları üzerinde işletme koşulları olarak adlandırılan yol, çevre ve işaretlemelerin tam olması, bunun yanında trafik eğitim ve denetiminde sağlanması ile karayolu üzerinde kazaya karışma olasılığı, bugün bire yakın olan değerinden, sıfıra yakın değerlere inebilecektir. Bu çalışmada belirlenmiş olan bir yol kesiminde, yılda birden fazla kazanın olduğu nokta "Kara Nokta", ya da kesimler "Kara Kesim* ile ilgili olan kaza raporları ve mevcut soruşturma dosyaları incelenerek kaza nedenleri bu bilgilere göre saptanmış, daha sonra kara nokta ya da kara kesime gerekli inceleme ve gözlemler yapılarak kaza raporlarına geçmeyen yol, çevre ve işaretleme eksikliği olup olmadığı araştırılmıştır, yapılan inceleme ve gözlem sonuçlarına göre, belirlenen noktalardaki yol kusurları, yolun geometrisindeki hatalar, çevresindeki hatalı gelişmeler ve işaretleme eksikliklerinin kazalara etkisi hakkında sonuçlar çıkarılmaya çalışılmış, bu sonuçlara göre yapılması gereken düzenlemeler ve alınması gereken önlemler açıklanmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Karayollarında işletme nasıl olmalıdır; İncelene kaza kesimlerdeki işletme hataları