Girişim odaklılık, farklılaştırma stratejisi ve firma performansı ilişkisi - Karaboğa, Tuğba (My University, 2015)
Bu çalışmada Türkiye'nin Marmara Bölgesinde farklı üretim sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerde girişim odaklılık ve finansal performans arasındaki ilişkide farklılaştırma stratejisi ve yenilik performansının aracı değişken etkisi incelenmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Anketlerin bazıları yüz yüze, bazıları telefonla ve bazıları da e-mail yoluyla doldurulmuştur. Toplamda 331 farklı firmadan, 992 geçerli anket verisi elde edilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucu araştırma modeli kurgulanmış ve hipotezler oluşturulmuştur. Modelde yer alan değişkenler arasındaki ilişkileri ölçmek için çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Regresyon analizleri SPSS istatistiksel paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda girişim odaklılığın proaktiflik, yenilikçilik, rekabetçi agresiflik ve risk alma eğilimi boyutlarının hepsi ile finansal performans arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ve bu ilişkilerde farklılaştırma stratejisi ve yenilik performansının kısmi aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma modeli kapsamında farklılaştırma stratejisinin girişim odaklılık ve yenilik performansı arasındaki ilişkide de kısmi aracılık etkisi olduğu bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015
Keywords: Girişim odaklılık; Farklılaştırma stratejisi; Yenilik performansı; Finansal performans; Rekabet startejileri; Firma performansı