Dalga gücü ile elektrik üreten cihazların teknik ve ekonomik etüdü - Nazan, Ali İskender (My University, 1996)
Deniz dalgaları, güneş ve rüzgar gibi "tükenmeyen" enerji kaynaklarından birisidir. Bununla birlikte, dalga enerjisinden geniş ölçüde yararlanabilmek, önemli teknolojik güçlükleri yenmeyi gerektirmektedir. Bu çalışmada, dalga enerjisinin yararlanılabilir duruma getirilmesi için bugüne kadar öngörülen çeşitli yöntemler incelenmektedir. Bunlar arasında, Şamandıra, salınımlı su sütunu ile enerji çevrimi yapan sistemler, Sal Çevrim Sistemi, Salter ördeği ve bunun geliştirilmiş versiyonu olan Deniz Tarağı Çevrim Sistemi ile dalga pompası tiplerindeki dönüştürücüler vardır. Yapılan araştırma ile Türkiye ve dünyadaki dalga gücünün kullanılabilirliği belirlenmeye çalışılmıştır. Genel olarak bakıldığında dalga enerji ile elektrik üretiminin günümüz şartlan için pahalı ve verimsiz olduğu görülmüştür, gelecekte yapılan gelişmeler ile bu durumun değişebileceği düşünülebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Enerji kaynakları; Dalga enerjisi ve geleceği; Dalga enerjisinde örnek ülke: Norveç