Çam fidelerinin büyümesi üzerinde bazı süs bitkilerinin allelopatik etkileri - Aşçi Sinir, Ayşegül (My University, 2013)
Bu çalışma, süs bitkilerinin (Pelargonium zonale, Begonia toran, Vinca rosea, Impatiens walleriana ve Petunia hybrida) kara çam(Pinus nigra Arnold. subsp. pallasina (Lamb.) Holmboe) fidelerinin büyümesi üzerindeki allelopatik etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Süs bitkilerinden elde edilen sulu özütler laboratuvar şartlarında çam fidelerine sulama suyu olarak uygulanmış ve onların etkileri 10 hafta boyunca haftalık olarak çam fidelerinin gövde ve dal uzamalarının ölçülmesi suretiyle tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çam fidelerinin hem gövde hem de dal büyümeleri çalışmada kullanılan süs bitkisi özütlerinin tamamı tarafından "t" testine göre kontrol gruplarıyla yapılan karşılaştırmada önemli derecede azaltılmıştır. Nispi büyüme dikkate alındığında, en yüksek büyüme engelleyici etki sardunya (Pelargonium zonale)özütleriyle görülürken, bu etki petunyayla ( Petunia hybrida)daha düşüktü.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Allelopati; Pelargonium zonale; Begonia; Vinca Rosea; İmpatiens walleriana ve petunia violaces; Karaçam