Fizik tedavide mikrodenetleyici tabanlı ve PC kontrollu elektrostimülasyon - Kınacı, Ayşegül (My University, 1999)
Fizik tedavinin en önemli dallarından biri olan elektroterapinin temeli, 'elektrostimülasyon'a dayanır. Elektrostimülasyon, değişken akım şiddetiyle değişik frekans ve sürelerdeki elektriksel işaretlerin, deri üzerine bağlanan yüzeysel elektrotlar aracılığıyla sinir ve kasları uyarması olayıdır. Elektrostimülasyon, hem teşhiste hem de tedavide geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ağrı azaltma, kas güçlendirme, yara tedavileri, felç, spastisite gibi tedavi gruplarının herbiri pek çok alt gruplar da içerdiğinden çok sayıda tedavi ve tedavi parametreleri arasındaki ilişkileri doğru kurmak, tedavi sonuçlarını ilgili hasta ile bağlantılı olarak gerçekçi bir biçimde değerlendirmek, teşhis için kullanılan kuvvet-süre eğrilerini hassas bir biçimde oluşturmak çok önemlidir. Bu denli çok sayıda ve birbirleriyle ilişkili verileri doğru biçimde değerlendirmek, saklamak ve gerektiğinde yeniden ulaşabilmenin yolu, tümüyle sayısal bir ortamda çalışmaktır. Araştırmalar kapsamında, böyle bir ortamın eksikliğinin yarattığı sorunlar izlenmiş ve hem yazılım hem de donanım olarak bir elektrostimülasyon sisteminin tasarlanıp gerçeklenmesine karar verilmiştir. Delphi ortamında hazırlanan yazılım, tedavi grup ve alt grup menülerini, tedavi parametrelerini, bunlara ait resimleri, teşhis grafiklerini ve hasta kayıtlarını içermektedir. Bu yazılım, mikrodenetleyici tabanlı ve tedavi parametrelerini en hassas biçimde uygulamayı sağlayan bir donanım tarafindan desteklenmektedir. Bu entegre sistemin, donanımda sağladığı esneklik, akım kontrol özellikleri ve kullanıcıya yakınlık sağlayan yazılım yetenekleri ile, elektrostimülasyon konusundaki araştırma ve geliştirmelere önemli katkılar sağlaması hedeflenmiştir. Ayrıca, hazır tedavi menüleri ve görsel özellikleriyle, akademik ortamda eğitim amacına da hizmet verebileceği düşünülmektedir. vnı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Elektroterapi; elektrostimülasyon transkutan elektrik