Silindirik boşluk içeren öngerilmeli anizotrop kalın plağın statik ve dinamik analizi - Babuşcu Yeşil, Ülkü (My University, 2011)
Bu tez kapsamında, silindirik boşluk içeren öngerilmeli, basit mesnetli dikdörtgen plak için bazı statik ve dinamik problemlerin matematiksel formülasyonu ve çözüm metodu, anizotrop malzemeler için üç boyutlu nonlineer elastisite teorisinin kesin denklemleri çerçevesinde önerilmiştir. Bahsedilen çözüm metodu 3 boyutlu sonlu elemanlar modellemesi kullanılarak geliştirilmiştir.Silindirik boşluğun etrafında statik ve dinamik gerilme yığılmasına problem parametrelerinin etkisini gösteren sayısal sonuçlar, aynı zamanda doğal frekans değerleri sunulmuş ve tartışılmıştır.Tez altı bölüm ve Kaynaklardan oluşmaktadır. Birinci bölümünde, konuyla ilgili genel bilgiler, tezin amaç ve kapsamı verilmiştir.İkinci bölümde, ele alınan problemlerin matematiksel modellemesinde kullanılan Lineerize Edilmiş Üç Boyutlu Elastisite Teorisinin denklem ve ifadeleri elde edilmiştir.Üçüncü bölümde, üzerinde çalışılan plakta statik gerilme yığılması problemi araştırılmıştır. Ek yükleme altında öngerilmeli dikdörtgen plakta silindirik boşluk etrafındaki gerilme yığılmalarına ait problemlerin sonlu eleman modellemesi ve sayısal sonuçlar verilmiştir. Ayrıca ele alınan problem için sonlu eleman modellemesinde özel durumlar ayrıntılı olarak verilmiştir.Dördüncü bölümde, silindirik boşluk içeren öngerilmeli dikdörtgen plağın doğal titreşim problemine ait matematiksel formülasyon, sonlu eleman modellemesi ve sayısal sonuçlar verilmiştir. Sayısal sonuçların analizinden, ele alınan plağın doğal titreşim frekanslarına plağın çeşitli geometrik ve malzeme parametreleri ile silindirik boşluk ve öngerilmenin önemli ölçüde etki gösterdiği belirlenmiştir.Beşinci bölümde, silindirik boşluk içeren öngerilmeli dikdörtgen plağın zorlanmış titreşim problemine ait matematiksel formülasyon, sonlu eleman modellemesi ve sayısal sonuçlar verilmiştir. Sayısal sonuçların analizinden, zamana göre harmonik değişen ilave dış yükleme altında plağın içerdiği silindirik boşluk civarında oluşan gerilme yığılmasına, plağın çeşitli geometrik ve malzeme parametreleri ile silindirik boşluk ve öngerilmenin önemli ölçüde etki gösterdiği belirlenmiştir.Son bölümde, tez çerçevesinde yapılan araştırmaların değerlendirmesi sunulmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Silindirik boşluk; Öngerilme; Gerilme yığılması; Doğal titreşim; Zorlanmış titreşim; Dikdörtgen plak; 3B SEY